AcasăNewsImagini socante cu greii din dosarul Microsoft: Incatusati doi cate doi

Imagini socante cu greii din dosarul Microsoft: Incatusati doi cate doi

Situatie fara precedent pentru unii dintre cei mai bogati romani: retinuti la finalul unor audieri-maraton in Dosarul Microsoft, Dorin Cocos si Nicolae Dumitru au fost dusi la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva. Catalogati pana mai ieri drept cei mai influenti si potenti oameni de afaceri, Cocos si “Niro”, alaturi de Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu – retinuti si ei in acelasi dosar, au facut deja cunostinta cu duba si arestul Politiei, fiind dusi in fata judecatorilor incatusati doi cate doi.

Nicolae Dumitru, Dorin Cocos si primarul municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost retinuti pentru trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor pentru luare de mita in forma continuata si spalare de bani

Potrivit procurorilor anticoruptie, omul de afaceri Nicolae Dumitru a cerut si primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Serban Mihailescu si Dan Nica, in contractul licentelor Microsoft. Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu. Incatusati doi cate doi – Dorin Cocos era legat de Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru legat de Gheorghe Stefan – cei patru au fost dusi, aseara, la instanta suprema cu propunere de arestare preventiva.

Nicolae “Niro” Dumitru – 7,5 milioane de dolari

Potrivit DNA, omul de afaceri Nicolae “ Niro” Dumitru si-ar fi exercitat influenta asupra lui Serban Mihailescu si Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obtine incheierea contractului de inchiriere a licentelor Microsoft. „Pentru a-si exercita influenta asupra lui Serban Mihailescu – ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica – ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatilor, precum si asupra altor membri ai Guvernului in vederea incheierii si derularii contractului de licentiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins si primit de la alta persoana implicata in cauza, prin virament, in contul firmei Running Total Group pe care o controleaza, suma totala de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsa si primita provenea de la Fujitsu Siemens Computers”, au scris procurorii in ordonanta de retinere a lui Nicolae Dumitru. In plus, contractul cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate. Contractul cadru s-ar fi incheiat cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, invocandu-se, in mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un pret cu cel putin 40 la suta mai mare fata de cel real, avand la baza un necesar nefundamentat, sustin procurorii. In functie de numarul de licente achizitionat, pretul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat, respectiv intre 47 si 60 la suta raportat la pretul de lista. „Discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de ministri si alte persoane implicate”, au precizat procurorii.

Dorin Cocos, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu – 17,5 milioane de euro

Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro au ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. Dorin Cocos, Stefan Gheorghe, Gabriel Sandu si alte persoane au discutat, intr-o intalnire care a avut loc in primavara anului 2009, chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor, condus atunci de Sandu, la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare, respectiv exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere. „In cursul procedurii de achizitie, pentru a asigura asocierii avand ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocos Dorin a pretins de la o persoana implicata in cauza, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu, dupa cum urmeaza: Gabriel Sandu – 2.700.000 euro si 1.800.000 euro, Gheorghe Stefan – 4.000.000 euro, Dorin Cocos – 9.000.000 euro„, potrivit procurorilor DNA. Din fisa de date a procedurii de achizitie rezulta ca au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel incat sa fie inlaturat de la licitatie orice alt ofertant in afara de asocierea avand ca lider D-CON.NET AG. Astfel, in 12 august 2009 a fost semnat un acord-cadru cu aceasta asociere de firme, prin care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achizitionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare. Anchetatorii sustin ca, pentru a putea efectua plata sumelor pretinse de Dorin Cocos, Stefan Gheorghe si Gabriel Sandu, a fost infiintata o firma, in contul careia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare. „La baza acestei tranzactii a stat un contract de suport tehnic datat 19.10.2009, contract ce atesta operatiuni comerciale fictive. Pentru serviciile contractate D-CON.NET se obliga sa plateasca suma de 18.153.058 euro”, au precizat procurorii. Sumele de bani pretinse de Dorin Cocos ar fi ajuns in cele din urma in contul unor firme controlate, in mod direct sau prin intermediari, de Gabriel Sandu (2.700.000 de euro), Gheorghe Stefan (4.000.000 de euro) si Dorin Cocos (9.000.000 de euro), potrivit datelor obtinute de procurorii DNA.

author avatar
Nicole Ionescu
1.627 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger