AcasăNewsImagini revoltătoare: ursuleți aruncați în zăpadă! Ministerul Mediului reacționează: Acțiunile sunt de...

Imagini revoltătoare: ursuleți aruncați în zăpadă! Ministerul Mediului reacționează: Acțiunile sunt de natură penală – VIDEO

Imagini revoltătoare: ursuleți aruncați în zăpadă! Ministerul Mediului reacționează: Acțiunile sunt de natură penală - VIDEO (captură video)

Imaginile care au provocat revoltă în mediul online, în ultimele ore, au ajuns și în atenția oficialilor de la ministerul condus de către Barna Tanczos.

Din înregistrare se poate vedea cum patru pui de urs au fost scoși din bârlog și aruncați, pur și simplu în zăpadă, într-o pădure din Harghita, în plină ninsoare.

O reacție venită din direcția Ministerului Mediului, vineri după-amiază, indică din capul locului și ce riscă bărbații surprinși în înregistrarea devenită publică. ”Având în vedere informațiile și imaginile video apărute în spațiul public, conform cărora mai mulți lucrători silvici au fost filmați în timp ce agresau exemplare de pui de urs într-o pădure din județul Harghita, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor face următoarele precizări:

Acțiunile reprobabile ale acestor persoane sunt de natură penală și încalcă prevederile OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Potrivit actului normativ, este interzisă şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârșirea următoarelor fapte:
✅ orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;
✅ perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie;
✅ deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă”, se menționează într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a instituției guvernamentale.

Ursuleții nu au fost încă găsiți

Reprezentanții Ministerului Mediului anunță că animăluțele nu au fost deocamdată găsite, dar că se fac eforturi în acest sens. ”Comisarii GNM (Gărzii Naționale de Mediu-n.n) CJ Harghita au ajuns la fata locului evaluează situația pe teren. Până la ora actuală, puii de urs nu au fost identificați și căutările continuă, în pofida condițiilor meteo neprielnice pentru astfel de activități și a configurației terenului”, transmit oficialii.

Din primele estimări, puii ar avea în jur de două-trei săptămâni de viață. În cazul în care vor fi găsiți, ursuleții ar putea ajunge la centrul pentru reabilitarea urșilor orfani de la Bălan, din județul Harghita. ”În cazul în care echipele aflate pe teren vor reuși să identifice exemplarele, comisarii de mediu și experții în managementul speciei vor căuta cea mai buna soluție pentru ca puii de urs să supraviețuiască și vor decide dacă se impune plasarea acestora în custodie provizorie către centrul de reabilitare de la Bălan”, mai precizează reprezentanții Ministerului.

Nu în ultimul rând din direcția Ministerului Mediului se mai transmite că ”MMAP condamnă ferm acest tip de comportament și va colabora cu organele de cercetare penală, care au deschis deja o anchetă în acest caz, în vederea sancționării celor vinovați” și se face, totodată, un aple pentru ca oamenii să ”se abțină de la astfel de gesturi și să evite interacțiunea cu animalele sălbatice în habitatul lor natural”.

267 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger