AcasăNewsIlie Serbanescu: „Isarescu trebuia sa dea drumul la curs in 2008-2010”

Ilie Serbanescu: „Isarescu trebuia sa dea drumul la curs in 2008-2010”

Ilie Serbanescu sustine ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a supraevaluat leul la comanda externa

Cursul valutar a luat-o inaintea prognozelor finantistilor si a depasit deja nivelul de 4,45 lei/euro estimat pentru aceasta vara. Analistul Ilie Serbanescu sustine ca BNR a tinut leul supraevaluat, iar devalorizarea era de asteptat.

Ilie Serbanescu sustine ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a supraevaluat leul la comanda externa

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat ieri un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, in urcare cu 1,35 bani fata de marti. Precedentul record a fost atins saptamana trecuta, cand BNR a cotat moneda nationala cu 4,4463 lei/euro.

Mugur Isarescu

Nivelul de ieri fusese deja prevazut de cativa analisti, care insa estimau 4,45 lei/euro din iunie, cu perspectiva stabila pana in ianuarie 2013.  Din pacate, acest lucru nu mai este valabil, iar „cota” de 5 lei/euro, infricosatoare pentru majoritatea romanilor care au rate in euro, platite in lei, nu mai  pare o simpla exagerare.

Populatia a platit pretul leului tare

Analistul Ilie Serbanescu s-a aratat suprins de noul maxim istoric. „Cursul a fost tinut supraevaluat, la comanda externa (marile banci – n.r.), Iar FMI a pus in opera comanda <<curs relativ fix, indiferent de ciclul economic>>. Isarescu trebuia sa dea drumul la curs in 2008-2010, cand economia a scazut cu 20%. N-a facut-o, in consecinta, pretul crizei a fost platit de pensionari, bugetari si contribuabili, prin taieri de venituri si TVA de 24%. Deci nu bancile si nu debitorii lor, ci populatia a platit cursul tinut artificial sus”, a precizat Serbanescu. El a avertizat ca acesta este doar inceputul, iar din momentul in care Romania va incepe returnarea datoriilor de zeci de miliarde catre FMI, cursul va urca si mai sus, inca din acest an.

„Leul s-a depreciat mai incet”

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, sustine ca deprecierea  de ieri a fost cauzata, in principal, de declaratiile premierului elen Lucas Papademos, referitoare la iesirea Greciei din zona euro. „Leul s-a depreciat mai incet decat monedele din regiune, (…) zlotul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16%”, a declarat Vasilescu.

author avatar
Arpad Dobre
368 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger