AcasăNewsIlie Serbanescu: “Romania este <>”

Ilie Serbanescu: “Romania este <>”

Dupa ce a retrogradat bancile-mama din Austria, Moody’s a coborat si ratingurile BCR si Raiffeisen Bank, in categoria speculativa. Analistul Ilie Serbanescu sustine ca Romania a ajuns la nivelul „junk” (gunoi) din cauza FMI.

Ilie Serbanescu sustine ca retrogradarea BCR este in concordanta cu ratingul Romaniei

Cum era de asteptat, retrogradarea Erste Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank Austria s-a propagat imediat asupra subsidiarelor din Romania. Moody’s a coborat ratingurile BCR si Raiffeisen Bank Romania la „Ba1”, in categoria investitiilor cu caracter speculativ si riscuri substantiale de credit.

Argumente si contraargumente

Moody’s sustine ca reducerea ratingului BCR reflecta atat deteriorarea conditiilor operationale din Romania, cat si performantele financiare scazute ale bancii controlate de Erste. Reprezentantii BCR au alta parere. „Modificarea ratingului are un impact limitat asupra BCR, intrucat banca beneficiaza de lichiditate solida (…). BCR administreaza o afacere sanatoasa si durabila, intr-un mediu economic dificil”, au precizat reprezentantii BCR, in totala contradictie cu Moody’s.

FMI, cauza tuturor relelor

Analistul Ilie Serbanescu sustine ca e normal ca ratingul bancilor (Ba1, acordat de Moody’s) sa–l  reflecte pe cel acordat tarii (BB+, dat de Standard&Poor’s, echivalent cu cel al Moody’s). „Suntem <junk> (gunoi – n.r.). Romania este <junk>, ca si sistemul bancar. De vina este FMI si acordul din 2009, prin care ni s-a oferit fortat imprumutul de 20 de miliarde de euro, desi Romania nu avea nevoie decat de cel mult 10 miliarde euro. Va fi si mai rau, deoarece Romania nu poate plati salarii si pensii din buget, ci doar din imprumuturi. Reducerea ratingului va scumpi creditele externe si va creste datoria externa a Romaniei”, ne-a declarat Ilie Serbanescu.

author avatar
Arpad Dobre
1.014 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger