AcasăNewsIlie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ion Adam, frati de codru verde

Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ion Adam, frati de codru verde

Nume grele de pe scena publica romaneasca au fost reunite de Directia Nationala Anticoruptie intr-un dosar spectaculos: Mafia Retrocedarilor. Lideri ai PSD precum Ilie Sarbu si Viorel Hrebenciuc, printul Paul si printesa Lia, dar si magistrati sunt vizati in retrocedarile ilegale de terenuri. Desi instantele din Romania mustesc de astfel de dosare, numai intr-un caz Tribunalul Covasna a retrocedat peste 43.000 de hectare de paduri unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare.

Deputatul Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz in serviciu, constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta

Sediul DNA Brasov a fost, ieri, locul de pelerinaj ale multor personalitati din Romania implicate in retrocedarile ilegale de terenuri: politicieni, printi si printese, avocati si magistrati. Pesedistul Ilie Sarbu a petrecut doar o ora in fata anchetatorilor si a refuzat sa faca declaratii. In schimb, prezenta lui Viorel Hrebenciuc in sediul DNA Brasov a fost mijlocita de un mandat de aducere emis pe numele lui. Adus cu o duba a Jandarmeriei la audieri, Hrebenciuc a recunoscut in fata jurnalistilor ca vizita sa a avut un scop precis: inculparea in dosarul mafiei retrocedarilor. La audieri au fost si deputatul Ioan Adam, precum si sotia sa, judecatoarea Roxana Adam,  dar si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta.

Perchezitii la printul Paul si printesa Lia acasa

Si printul Paul si printesa Lia au avut, ieri, o zi agitata, numele lor fiind cap de afis in spectaculosul dosar instrumentat de DNA Brasov. Inca de dimineata, cei doi s-au trezit cu mascatii in casa veniti sa perchezitioneze imobilul. Potrivit anchetatorilor, Paul Philippe si Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, si pretinzand ca sunt mostenitorii bunurilor detinute de Casa Regala a Romaniei, „au cumparat influenta de la Sorin Ion Iacob”. Acesta le-ar fi promis celor doi ca va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la functionari cu atributii in reconstituirea dreptului de proprietate pentru obtinerea mai multor terenuri si cladiri.  Printul Paul si printesa Lia ar fi urmarit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orasul Brosteni, judetul Suceava. In acest sens, ar fi fost facute demersuri si s-ar fi incercat „sa se capaciteze Comisia locala de fond funciar Brosteni sa se pronunte favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.

A cerut 23.000 de hectare si a primit 43.000

 

Senatorul Ilie Sarbu este urmarit penal pentru folosire a influentei in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si sprijinirea unui grup infractional organizat

Intr-o alta situatie, procurorii anticoruptie fac vorbire de cazul unor suprafete de teren – foste mosii detinute in 1913 de Nicolae D. Ghica. Acesta avea atunci in proprietate patru mosii: Comanesti, Palanca, Bratulesti si Agas. Dupa decesul sau, mosiile au revenit celor patru copii ai sai, care au fost deposedati de acestea in 1945. „Calitatea de proprietar deposedat de padure au avut-o exclusiv cei patru copii ai lui Nicolae D. Ghica (Dimitrie, Eugen, Iveta si Neculai). In niciunul dintre dosarele civile ce au urmat nu se gaseste macar un singur act de natura sa contrazica afirmatia de mai sus, din care sa reiasa ca Maria Mavrocordat ar fi fost proprietar de teren forestier in anul 1945”, se mentioneaza in documentele DNA. Cu toate astea, in 2005, Elie Vlad Sturdza, nepotul Mariei Mavrocordat, a introdus o cerere la Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, prin care, in calitate de mostenitor acceptant tacit al succesiunii defunctilor Maria Mavrocordat (bunica), Dimitrie N. Ghica (strabunic) si Nicolae D. Ghica (fata de care ar fi stranepot de sora), a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata de aproximativ 30.000 ha de teren forestier situat in judetul Bacau, care includea si mosiile lui Nicolae D. Ghica. Solicitarea a fost respinsa, insa Elie Vlad Sturdza nu a renuntat.

Deputatul Viorel Hrebenciuc a fost pus sub acuzare pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei

Un an mai tarziu, prin mandatarul Gheorghe Paltin Sturdza, descendent si mostenitor al sau, a contestat decizia comisiei si „a formulat cerere de reconstituire in natura a terenurilor forestiere preluate de stat in mod abuziv de la autorul sau Nicolae D. Ghica, decedat in anul 1921, care a devenit proprietarul domeniilor forestiere” respective, dupa cum arata anchetatorii, in aceleasi documente. Elia Vlad Sturdza nu a avut succes nici de aceasta data, astfel ca, la 15 iunie 2006, a facut plangere la Judecatoria Onesti, prin avocatul Ioan Adam (deputat PSD), cerand, in plus fata de cele 30.000 ha solicitate anterior, 11.620 ha din comuna bacauana Dofteana. Instanta a respins cererea lui Sturdza, motivand ca aceasta nu este sustinuta cu niciun act. Procesul a continuat cu un recurs la Tribunalul Bacau, tot fara succes pentru Elie Vlad Sturdza. In aprilie 2009, Elie Vlad Sturdza a formulat o cerere de revizuire la Judecatoria Sfantu Gheorghe, care a fost, si ea, respinsa. A urmat un nou recurs, la care, in iunie 2010, judecatorii Gabriel Uta, Lorand Ordog si Lidia Moldovanu de la Tribunalul Covasna, a decis rejudecarea cauzei. Judecatoria Sfantu Gheorghe a respins, din nou, actiunea lui Sturdza, acesta a facut o noua cerere de reviziuire, care a fost admisa, la Tribunalul Covansa, de un complet format din Lorand Ordog, Gabriel Uta sí Maria Velican. Potrivit documentelor din dosarul retrocedarilor, magistratii au dispus atunci „admiterea recursului si reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 ha teren forestier si 50 ha de teren agricol, inclusiv pentru padurile Dofteana si Beleghet, desi la judecarea revizuirii in fond, Sturdza ceruse numai 23.000 ha”, renuntand la Dofteana si Beleghet. Ulterior, Directia Silvica Bacau a formulat o cerere de reviziuire a deciziei Tribunalui Covasna, moment in care, potrivit documente ale anchetatorilor anticoruptie, Gheorghe Sturdza Paltin, prin intermediul lui Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc si Dan Costin Bengescu, a cautat, a insistat „sa-i determine pe reprezentantii Romsilva sa nu mai faca aparari, pentru ca eliberarea titlului de proprietate sa fie cat mai rapida pentru cele 43.227 ha de teren forestier, sau sa renunte la judecata acolo unde deja s-au demarat procesele civile”.

Hrebenciuc, in razboi cu Romsilva

In cazul procesului privind terenul de 43.000 de hectare, deputatul Viorel Hrebenciuc ii spunea lui deputatului Ioan Adam (considerat de anchetatori unul dintre strategii retrocedarilor ilegale) ca „suntem in plin razboi cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom castiga 100%!” dar si ca „Suta la suta fac ordine. Urat. O sa le placa la toti. O sa vezi”. Anchetatorii au probe din care ar rezulta faptul ca Viorel Hrebenciuc l-ar fi abordat pe directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu, prin intermediul senatorului Ilie Sarbu, despre care afirma ca a ar fi o „persoana cu foarte mare influenta asupra directorului RNP Romsilva”. In 1 decembrie 2013, deputatul Ioan Adam, nemultumit de demersurile facute de functionari ai Romsilva, privind contestatia formulata la instanta, i-ar fi trimis lui Dan Bengescu un SMS in care a scris: „Va rog nu va mai lasati calcati in picioare de com. jud. Bacau si Ghelase care au cerut stramutarea in 27 nov. Asta intrece orice inchipuire, iar prietenul tau (Hrebenciuc Viorel – n.a.) a fost in mod grosolan pacalit. Sunt curios ce reactie va avea cand ii vei spune ptr. ca in acest sens si-a dat cuvantul, far iata bomba”. Adam i-ar mai fi transmis lui Bengescu ca Hrebenciuc si-ar fi „dat cuvantul” ca va rezolva problema si ii va determina pe cei de la Romsilva „sa nu mai apere padurile statului” si practic sa lase ca ceea ce s-a dat prin hotararile judecatoresti sa se execute, „sa imparta banii si gata”, potrivit documentelor. In continuare, Viorel Hrebenciuc i-ar fi transmis lui Ioan Adam: „Suntem in plin razboi cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom castiga 100%!” si „Suta la suta fac ordine. Urat. O sa le placa la toti. O sa vezi”.

[poll id=”863″]

author avatar
National
1.481 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger