AcasăNewsIKEA a contribuit la aportul valutar al Securitatii lui Ceausescu

IKEA a contribuit la aportul valutar al Securitatii lui Ceausescu

Cotidianul britanic „The Guardian” a descoperit ca Securitatea lui Nicolae Ceausescu a primit „comisioane” de la IKEA, in anii 80.

Ceausescu pusese saua pe sefii serviciilor secrete din Romania, ca sa contribuie pe aport valutar

„Comisioanele” erau niste extraplati confidentiale stabilite printr-un acord intre compania IKEA si o firma din Romania, controlata de Securitate.

IKEA si „noua Elvetie” a lui Ceausescu

Documente desecretizate de CNSAS sugereaza ca IKEA ar fi acceptat sa fie suprafacturata pentru produse fabricate in Romania, iar unele dintre aceste plati au intrat intr-un cont al Securitatii. IKEA sustine ca, in 1981, a incheiat un acord cu Tehnoforestexport, intreprinderea Ministerului Industriei Lemnului si Materialelor de Constructie, si numai cu aceasta a lucrat. Securitatea incasa comisionul prin firma Securitatii ICE Dunarea. Oricum, si Tehnoforestexport era folosita ca „trambulina” in afara tarii pentru agentii romani ce lucrau pe aport valutar, opertiuni care aveau ca scop final plata tuturor datoriilor externe si transformarea Romaniei intr-o tara bancara, neutra. O noua „Elvetie”.

Constantin Anghelache in „Operatiunea Scandinavica”

Operatiunea avea numele de cod „Scandinavica”. O nota din partea Ministerului de Interne, Departamentul Securitatii Statului, Unitatea Militara 0544, datata 27 septembrie 1986, arata ca operatiunea de colectare de valuta Scandinavica a fost demarata „cu scopul de a primi valuta prin suprafacturarea platilor facute intr-un contract intre ICE Tehnoforestexport si Ikea din Suedia, la valoarea de 97 de milioane de coroane suedeze” (13,6 milioane de dolari). Cenzorul contului era „maiorul Eftimie Gelu”, care, conform CNSAS, era Constantin Anghelache, actualul presedinte executiv al FC Dinamo Bucuresti. Acesta a refuzat sa comenteze, pentru The Guardian,  despre subiect. „Operatiunea Scandinavica” a luat sfarsit in 1988, cand Ikea a intrerupt afacerile cu Tehnoforestexport.

author avatar
Adina Mutar
669 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger