AcasăNewsIgor Dodon vrea sa-i termine pe unionisti

Igor Dodon vrea sa-i termine pe unionisti

Pentru Igor Dodon viitorul Moldovei se scrie in limba rusa

Peste trei milioane de persoane erau asteptate, ieri, sa se prezinte la urne in cadrul primelor alegeri prezidentiale prin vot direct care au  loc in Republica Moldova, dupa anul 2000. Miza: calea europeana sau imbratisarea Moscovei. Seful statului se alege pentru un mandat de cinci ani.

Pentru Igor Dodon viitorul Moldovei se scrie in limba rusa

Birourile de vot s-au deschis la ora 7 pentru un scrutin ce se anunta strans in Republica Moldova, tara care traverseaza o profunda criza politica dupa uriasa frauda bancara ce a avut loc anul trecut. Dupa retragerea lui Marian Lupu (Partidul Democrat) candidatii ramasi in cursa sunt: Igor Dodon (Partidul Socialistilor, stanga, pro Kremlin), Maia Sandu (Partidul Actiune si Solidaritate, centru-dreapta, proeuropean ), Iurie Leanca (Partidul Popular European), Dumitru Ciubasenko (Partidul Nostru), Silvia Radu ( independent), Maia Laguta (independent), Ana Gutu (Partidul Dreapta), Valeriu Ghiletchi (independent),i Mihai Ghimpu (Partidul Liberal). In esenta, scrutinul opune fortele pro-europene si opozitia pro-rusa, unde liderul socialistilor,  Dodon, era clasificat principalul favorit al primului tur (40,5%). Fost ministru al Economiei, Dodon promite ”restabilirea unui parteneriat strategic cu Rusia si anularea acordului de asociere cu UE semnat de Republica Moldova in 2014. Principalul sau concurent, Maia Sandu (creditata cu 13%) , fost ministru al Educatiei care a lucrat si pentru Banca Mondiala, promite o ”Moldova europeana”.

Lupta anticoruptie este prioritatea Maiei Sandu

Pentru a fi ales din primul tur de scrutin, concurentul electoral trebuie sa intruneasca cel putin jumatate din voturile alegatorilor care vor participa la alegeri. Daca nici un candidat nu obtine majoritatea absoluta se organizeaza al doilea tur de scrutin (13 noiembrie) , cu participarea primilor doi candidati care au obtinut cele mai multe voturi valabil exprimate. Pana la ora 14.37, peste un milion de oameni si-au exercitat dreptul la vot.

Dodon: Voi fi mereu antiunionist

La iesirea din sectia de votare din Chisinau, Igor Dodon (acuzat  ca si-a plagiat teza de doctorat)  a trecut la atac fluturand ”pericolul unionist”. „Eu niciodata nu am fost, nu sunt si nu voi fi antiroman. Dar voi fi tot timpul antiunionist. Orice miscari unioniste in Republica Moldova, in opinia mea, sunt in afara legii”, a declarat Dodon. De altfel, lichidarea curentului unionist va fi o prioritate pentru el, daca va ajunge presedinte. ”Vedem cum unionistii devin tot mai agresivi aici in Republica Moldova fiind sustinuti si de unii parteneri vecini. Va promit si-mi asum angajamentul public ca odata ce ajung presedinte, voi intreprinde toate actiunile necesare pentru a interzice prin lege unionismul in Republica Moldova”, declara politicianul pro-rus. Liderul socialistilor a mers si mai departe. Odata ce va ajunge presedinte, va solicita modificarea Codului Penal pentru incriminarea si pedepsirea ”unionismului”. Mai pe sleau, cine vrea unirea il paste puscaria. Dodon a declarat ca vrea sa modifice si componenta Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit lui, in functii de stat urmeaza sa fie promovate persoanele care au doar o singura cetatenie, cea a Republicii Moldova.

Basescu: Cum sa nu ii critici pe Julien si pe Werner?

Ieri, fostul presedinte Traian Basescu remarca ”coincidente romanesti legate de alegerile din R.Moldova .”In plina campanie electorala din R.Moldova, acum doua saptamani, un mars al tinerilor unionisti din Romania si Republica Moldova se incheia cu actiunea in forta a jandarmilor care ii bagau in dube pe organizatorii unionisti. Incidentul a fost crunt exploatat in fravoarea sa de candidatul antiunionist si pro-rus Igor Dodon”, a postat Basescu pe Facebook..
Astazi, constatam ca (…) Guvernul Romaniei nu pune la dispozitia tinerilor moldoveni care studiaza cu burse de stat in Romania biletele de transport pe CFR pentru a le inlesni deplasarea in orasele unde sunt organizate sectii de votare. Acest lucru a dat o a doua lovitura candidatilor unionisti si pro-europeni de la Chisinau, pentru ca marea majoritate a tinerilor care invata in Romania sunt si unionisti, si devotati valorilor europene. Si atunci cum sa crezi in coincidente si cum sa nu ii critici pe Julien si Werner?”

author avatar
Tudor Borcea
307 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger