AcasăNewsIeftinirea painii porneste tavalugul scumpirilor: Lista neagra!

Ieftinirea painii porneste tavalugul scumpirilor: Lista neagra!

Ieftinirea painii prin reducerea TVA la 9% va avea ca efect scumpirea alcoolului si a produselor de lux, prin aplicarea de accize de mii de euro.

Painea si anumite produse de panificatie se vor ieftini cu pana la 15%
Masinile cu motoare de peste 3.000 cm3 vor fi accizate cu un euro/cm3
Blanurile s-ar putea scumpi cu pana la 1.500 de euro bucata
Preturile bauturilor alcoolice se vor majora cu 10%

Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 16/2013 si va duce la reducerea TVA, incepand de la 1 septembrie, pana la 9% pe tot lantul de productie si distributie al painii. Potrivit AvocatNet, TVA redusa se va aplica pentru urmatoarele livrari de bunuri:

–         toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri;

–         faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara;

–         triticum spelta (varietate de grau), grau comun si meslin, precum si secara.

Suprataxare de mii de euro

OG nr. 16/2013 introduce noi produse in categoria celor accizabile. Astfel, se vor percepe accize si pentru:

  1. Bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor. Acciza este de un euro/gram pentru bijuteriile de pana la 14k (carate) si de doi euro/gram pentru cele peste 14k.
  2. Confectii din blanuri naturale. Acciza este cuprinsa intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al blanurilor.
  3. Iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement. Sunt exceptate cele destinate utilizarii in sportul de performanta. Se vor acciza numai iahturile si navele care au lungimea de minimum opt metri (acciza fiind de 500 euro/metru liniar) si navele cu motor mai mare de 100 de cai-putere (acciza fiind de zece euro/CP).
  4. Autoturisme si masini de teren. Este vorba inclusiv de cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cm3. Acciza este de un euro/cm3.
  5. Arme de vanatoare si arme de uz personal (altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv). Acciza variaza intre 50 si 1.500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor;
  6. Cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele prevazute anterior. Acciza este cuprinsa intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.

Totodata, accizele pentru alcool etilic vor fi majorate de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.

author avatar
Arpad Dobre
1.434 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger