AcasăNewsIeftinirea aurului trage oblonul la Rosia Montana

Ieftinirea aurului trage oblonul la Rosia Montana

Controversata – si inca neinceputa – exploatare a aurului de catre firma canadiana Gabriel Resources la Rosia Montana e pe cale sa fie oprita definitiv. Scaderea abrupta a pretului aurului a dus la prabusirea actiunilor companiei canadiene.

Gabriel Resources mizeaza pe imense rezerve de aur, argint si wolfram la Rosia Montana

Firma Gabriel Resources a pierdut 29% din valoare pe bursele internationale, dupa ce actiunile sale au fost retrogradate de BMO Capital Markets la categoria „neperformante”. Gabriel Resources este principalul actionar al Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC) si detine 80,46% din capitalul social al RMGC, iar statul, prin firma Minvest Deva, numai 19,31%. Miza pentru Gabriel Resources este uriasa: rezerve la RMGC estimate la 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, dar si wolfram, in cantitati inca neevaluate.

Cauza principala – scaderea inflatiei

Dar de ce a scazut pretul aurului? Actualul „vinovat de serviciu” este, potrivit analistilor JP Morgan Chase, scaderea inflatiei. Cand vor auzi acest lucru, cei care abia se ajung de la un salariu la altul, din cauza scumpirii vietii, se vor revolta. Analistii vin insa cu statistici din 30 de tari, in care se realizeaza 90% din productia industriala mondiala. Conform sursei, inflatia globala a atins 4% in 2011 (fata de 2010), iar de atunci a scazut constant. Uitandu-se la indicatorii brusieri, investitorii remarca scaderea preturilor si se pot intreba: de ce sa mai cumparam aur, daca inflatia scade?

Cine castiga?

Mai exact, cine ar trebui sa castige? Teoretic, beneficiarii par a fi toti cetatenii care se folosesc de produsele si serviciile din domeniile in care se utilizeaza aur:

–         electronica (telefoane mobile, computere etc.),

–         stomatologie,

–         medicina (injectii cu aur pentru tratarea artritei) etc.

In practica, tratamentele medicale se tot scumpesc, la fel si serviciile stomatologice, iar un smartphone „ieftin” nu tine loc nici de dinti, nici de sanatate.

author avatar
Arpad Dobre
473 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger