AcasăNewsICR ii raspunde lui Ponta: Autoritatea presedintelui Romaniei este preferabila trecerii sub...

ICR ii raspunde lui Ponta: Autoritatea presedintelui Romaniei este preferabila trecerii sub Senat

Conducerea ICR a emis un comunicat prin care i-a raspuns premierului Victor Ponta, care i-a intrebat pe membrii ICR dava vor „sa ramana sub presedintele Romaniei” ori „e mai bine la Senat”.

Conducerea Institutului Cultural Roman (ICR) a emis, miercuri, un comunicat prin care raspunde intrebarii primului ministru Victor Ponta, privitor la dorinta acestora de a fi sub tutela Presedintelui Romaniei ori considera ca „e mai bine sub Senat”, precizand ca prefera autoritatea simbolica a presedintelui, indiferent de numele acestuia

Acestia si-au motivat alegerea, prezentand doua dintre motivele care i-au determinat sa ia acestea decizie.

„ Primul motiv invoca experienta audierii noastre, de-a lungul anilor, in Comisia de cultura a Senatului: cu exceptia pozitiei deschise a catorva senatori, atmosfera era dominata de un nationalism inversunat si obtuz, complet impermeabil la orice judecata rationala privind programele culturale. In totul, o atmosfera morala complet improprie conceperii si implementarii unor programe culturale de calitate. Temerea noastra este ca, prin subordonarea Institutului fata de Senat, aceasta atmosfera morala va contamina si conducerea ICR-ului, conducand astfel la distrugerea neutralitatii sale politice”, au scris acestia in comunicat, conform B1 TV.

Celalalt motiv, preciceaza acestia, se refera la experienta pe care au avut-o cu Presedintia,  seful statului comportandu-se in mo neutru fata de membrii ICR.

„Al doilea motiv se refera la experienta noastra cu Presedintia. Potrivit Constitutiei, presedintele trebuie sa se comporte neutru din punct de vedere politic (ceea ce unui senator, din orice partid ar fi, nu i se cere). Presedintele, oricare ar fi acesta, pierde mult mai mult in ochii opiniei publice daca intervine discretionar in programele culturale ale Institutului, decat ar avea de castigat daca isi respecta, aulic, presedintia simbolica asupra Institutului. Fireste, orice om poate abuza: dar presedintele poate fi tras individual la raspundere, in timp ce un Birou Permanent al Senatului, nu”, se arata in comunicatul semnat de presedintele Horia Patapievici si vicepresedintii Tania Radu si Mircea Mihaies.

Comunicatul survine ca raspuns la intrebarea pusa de Victor Ponta, luni seara, membrilor Intitutului.

„As vrea sa-i intreb pe cei de la ICR daca considera ca trebuie sa ramana sub presedintele Romaniei acum. Sau o sa considere ca e mai bine la Senat?”, a fost intrebarea premierului.

Institutul Cultural Roman a fost trecut in data de 13 iunie, printr-o Ordonanta a Guvernului Guvernul, subordinea Senatului, fapt ce a iscat un adevarat scandal privind decizia Guvernului.

author avatar
Ionut Zgimbau
227 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger