AcasăNews”Ibrahim”, jihadistul din curtea noastra

”Ibrahim”, jihadistul din curtea noastra

Vai de radicalizarea lui: riscă 20 de ani de închisoare

Ionut Catalin Balan, un zilier din Musestesti (Arges), a fost retinut ieri de procurorii DIICOT si este suspect de terorism, propaganda jihadista, spionaj in favoarea Statului Islamic si intentia de a organiza un atac terorist la o baza militara din Romania.

Vai de<br >radicalizarea<br >lui riscă<br >20 de ani<br >de închisoare

Potrivit anchetatorilor, Ionut Balan (zis Ibrahim) , in varsta de 39 de ani, a folosit, incepand cu noiembrie 2016, mai multe conturi pe social-media ”prin intermediul carora a postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste Daesh, precum si inregistrari cu atacuri ale Daesh si executii, prin decapitare si impuscare, cu intentia de a le face cunoscute si de a determina castigarea de noi adepti capabili sa recurga la savarsirea aceluiasi gen de fapte ca cele a caror promovare prin propaganda a realizat-o”. ”In primavara anului 2015 suspectul s-a deplasat in zona unui obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei, observand cu atentie caile si punctele de acces, precum si modalitatea in care acesta era ingradit. Datele si informatiile respective au fost culese de catre suspect in scopul transmiterii ori punerii la dispozitia unei entitati teroriste salafiste si pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai carei adepti au plecat in zona siriano-irakiana pentru a participa la jihad si care a avut legatura cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015″, arata DIICOT. Potrivit unor surse, ”obiectivul militar” era baza militara Mihail Kogalniceanu din Constanta. Ieri. Procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a evitat sa numeasca acest obiectiv militar. ”O parte dintre informatiile care stau la baza exercitarii instructiei penale nu pot fi diseminate catre public. (…) A fost monitorizat pana in momentul in care a incercat diseminarea informatiilor pe care le avea catre factiuni teroriste din Europa. (…) Sunt informatii referitoare la obiective strategice din Romania. Complicii lui nu sunt din Romania. Radicalizarea lui s-a petrecut intr-o alta tara decat Romania. Risca 20 de ani de inchisoare”, a declarat Horodniceanu. Tot potrivit unor surse, tara straina este Franta, unde ”Ibrahim” ar fi facut puscarie pentru furt.

Ce spune SRI

In 2015, Ionut Balan a intrat si in atentia SRI, ” prezentand indicatori specifici unei persoane aflate intr-o etapa avansata a procesului de autoradicalizare. Cel in cauza s-a manifestat prin activitati de propaganda terorista, derulate in mediul relational si on-line, in favoarea organizatiei teroriste Daesh, la care si-a declarat adeziunea. Concret, si-a exprimat in repetate randuri intentia, si a incercat sa convinga si alte persoane, de a se deplasa in Siria pentru a se alatura organizatiei teroriste Daesh. Cetateanul a adoptat o forma radicala a islamului in timpul sederii sale, timp de mai multi ani, pe teritoriul unui stat din Uniunea Europeana, unde a dezvoltat legaturi cu membrii unui grup jihadist din tara respectiva. Intors in Romania, cetateanul a desfasurat, in mod conspirat, actiuni de documentare detaliata asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul Romaniei cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea baza” . Cunoscutii din Arges ai suspectului spun ca acesta este un om sarac, are o locuinta precara, si muncea cu ziua la diverse firme din Pitesti. Ionut Catalin Balan, care are si un copil, a fost retinut ieri de procurorii DIICOT Pitesti sub acuzatia de terorism si urmeaza sa fie prezentat astazi in fata instantei cu propunere de arestare preventiva.

Putin: Serviciile straine sustin direct teroristii

Serviciile de informatii ale anumitor tari acorda sprijin direct unor grupuri teroriste ins copul de a destabiliza regiunile frontaliere cu Rusia, a declarat Vladimir Putin, la sediul Serviciului de Informatii Externe al Rusiei, citat de Sputnik. ”Stiti cu totii cu ce provocari se confrunta Rusia: tentative de a-i frana dezvoltarea, de a -i impune o confruntare, de a destabiliza regiuni de langa frontierele noastre”. ”Printre mijloacele folosite figureaza si grupuri teroriste. Nu este un secret ca acestea sunt sustinute de serviciile de informati ale anumitor tari”, a adaugat Putin. Potrivit presedintelui rus, activitatea crescuta a serviciilor de informatii straine dirijata contra Rusiei si a aliatilor ei ”este evidenta”.

Operatiune anti ISIS in UE

Sase membri ai unei celule jihadiste a ISIS au fost arestati in Spania, Marea Britanie si Germania. Patru din ei au fost arestati in Palma de Mallorca in timp ce seful gruparii, un ”imam salafist” de 44 de ani, a fost arestat in Marea Britanie, la Birmingham. In Germania, la Dortmund, un spaniol de 28 de ani a fost si el luat de politie. Grupul organiza reuniuni saptamanale in scopul de a-i trimite pe adeptii ISIS in sonele de conflict. Cei sase organizau recturari de combatanti dar si colecte de fonduri pentru activitatea jihadistilor din Siria.

author avatar
Tudor Borcea
249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger