AcasăNewsIata cum obtii locuinta cu chirie de la stat

Iata cum obtii locuinta cu chirie de la stat

Chiria lunara in locuintele de stat va fi de cel mult 115 euro pe luna

O hotarare recenta de guvern aduce o speranta pentru cei care nu-si permit o locuinta. Tinerii pot inchiria locuinte de la stat, insa doar in anumite conditii.

Chiria lunara in locuintele de stat va fi de cel mult 115 euro pe luna

Hotararea Guvernului Nr. 352/ 2012, pentru aprobarea programului „Constructia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat”, este actul normativ care ofera posibilitatea inchirierii locuintelor de la stat. Potrivit AvocatNet, de acestea pot beneficia atat persoanele fizice, cat si personalul propriu al autoritatilor publice centrale. Cererile se depun la primarii.

Conditii obligatorii

Solicitantii trebuie sa indeplineasca din start urmatoarele conditii:

–         sa fie majori la data depunerii cererii de locuinta, care se face individual si in nume propriu;

–         sa nu detina o alta locuinta in proprietate exclusiva sau sa fie beneficiarii unor locuinte cu chirie, in localitatea sau sectorul in care solicita locuinta. Restrictia nu se aplica chiriasilor din locuintele  preluate abuziv de stat si care fac obiectul unor solicitari de retrocedare sau sunt retrocedate catre fostii proprietari;

–         sa aiba contract de munca si o vechime minima neintrerupta de cel putin un an;

–         sa aiba un venit mediu pe membru de familie cel mult egal cu 100% din salariul mediu brut pe economie (2.120 de lei in martie 2012) si de cel putin 50% din salariul mediu brut pe economie (1.060 de lei).

Departajarea solicitantilor

Departajarea candidatilor se va face in functie de:

–         varsta titularului;

–         starea civila;

–         numarul de copii in intretinere;

–         nivelul de studii;

–         situatii locative sau sociale deosebite (persoane evacuate din case nationalizate sau provenite din centre de ocrotire sociala etc.).

Tinerii de pana la 35 de ani, cu studii superioare, si cei casatoriti vor avea sanse mai mari in obtinerea unei locuinte cu chirie, precum si cei care au mai multi copii in intretinere.

Cuantumul chiriei

Chiria va fi de cel mult o treime din salariul mediu net pe economie (1.543 de lei in martie 2012), adica de maximum 514 lei. Chiriasul trebuie sa achite in avans o garantie egala cu valoarea unei chirii lunare.

author avatar
Arpad Dobre
11.170 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger