AcasăNewsIașiul, destinație de cumpărături pentru moldovenii de peste Prut. Care sunt cele...

Iașiul, destinație de cumpărături pentru moldovenii de peste Prut. Care sunt cele mai căutate produse

moldoveniIașiul, destinație de cumpărături pentru moldovenii de peste Prut. Care sunt cele mai căutate produse

Moldovenii de la graniţă îşi fac cumpărături în România. Iașiul este căutat de vecinii de peste Prut pentru că unele produse sunt și cu 30% mai ieftine decât în țara lor.

Așa se face, că în fiecare weekend, în marile magazine din Iași întâlnești basarabeni cu sacoșele pline de cumpărători. Unii și-au făcut un obicei din a-și cheltui banii în România, alții vin pentru prima oară, transmite Digi 24.

Moldovenii, atrași de diversitatea produselor și prețuri

„Chiar dacă bat drumul zeci de kilometri și achită cartea verde, tot li se pare mai convenabil să cumpere de la noi.”, spune Ana din Ungheni, atrasă de prețurile mai mici la haine. „La haine e diferență în jur de 100 de lei.”, adaugă ea.

Oamenii nu sunt atrași doar de prețuri, ci și de diversitatea produselor de la raft. „Sunt niste branduri pe care nici nu le avem în Republica Moldova, asta este. Diferența de preț, la calitate, greu de spus, dar cel puțin de doua ori.” „Posibilitatea de a alege din colecție mai nouă, adică ăsta este un plus. Sunt mai multe magazine și simplu, posibilitatea de a alege din gama mai largă de produse”. „Da, este diferență pentru ca nu sunt așa de stilate ca și aici.”

Principalul motiv pentru care moldovenii trec granița pentru cumpărături e inflația uriașă din Republica Moldova. „Republica Moldova are o inflație dublă față de România, deci prețurile acolo sunt mult mai mari și probabil că și lanțurile de aprovizionare au fost perturbate sau întrerupte.”, spune un economist.

Estimările arată că, în weekend, trec granița cu 20 la sută mai mulți moldoveni decât în timpul săptămânii.

author avatar
Andreea Vlad