AcasăNewsIarnă grea în farfuriile românilor. Analiza sumbră a economiștilor. „Populaţia trebuie să...

Iarnă grea în farfuriile românilor. Analiza sumbră a economiștilor. „Populaţia trebuie să se aștepte…”

Unele alimente vor costa si cu 50% mai mult fata de anul trecut

Datele recente date în spațiul media de către Institutul Național de Statistică (INS) au arătat că prețurile s-au majorat la majoritatea produselor alimentare.

Astfel, fasolea s-a scumpit cu 18%, citricele cu 16%, fructele cu 11%, făina cu 7%, şi carnea de porc cu 4%.

Pe lângă această scumpire, românii trebui să se aștepte ca, în această iarnă, să mai existe majorări de prețuri care în prezent nu pot si prevăzute.

Analiza de piață a economistului Adrian Câciu

Cunoscutul economist Adrian Câciu a afirmat, la postul B1 TV, că românii trebuie să se aștepte și la alte scumpiri. Potrivit economistului aceste majorări de prețuri se produc, în mod special, din cauză că sunt prețuri foarte mari de producție.

„Nu discutăm în momentul ăsta de o criză, nici de preţuri, nici alimentară. Discutăm de semnale puternice că producţia scade, pentru că investiţiile nu sunt cele care trebuie. Sprijinul acordat producţiei interne s-a redus şi, evident, în contextul acesta, toate costurile suplimentare se duc în preţuri mai mari.

Populaţia ar trebui să se aştepte la un preţ ceva mai mare în farfurie pentru tot ce înseamnă produse agroalimentare. Sperăm ca după iarnă, sau chiar şi în timpul iernii, să se intervină cu stimuli ceva mai mari. Pentru că noi avem costuri foarte mari de producţie. Pe de altă parte, nici nu avem producţiile care să ne favorizeze necesarul de consum pentru iarnă, aşa că depindem de importuri. Dacă producţiile din alte state sunt bune, preţurile sunt mai mici. În caz contrar, sunt mai mari.”, a explicat Adrian Câciu.

Imaginea dezastrului în agricultură văzută de un economist

„România trebuie neapărat să intre cu stimularea economiei agrare, indiferent de constrângerile care sunt la nivelul bugetului de stat. Este o zonă în care avem potenţial şi este vorba despre securitatea alimentară a populaţiei.

Investiţiile în irigaţii, în spaţii protejate, în sere, ne-ar ajuta. România la momentul ’89 era un mare exportator de legume proaspete pentru că avea 10.000 de hectare de sere. Acum avem sub 150 de hectare, e o diferenţă uriaşă. Pe de altă parte, avem nevoie şi de investiţii în industria alimentară, care să ne permită să nu mai importăm”, a mai spus economistul.

author avatar
Eli Dan Davidescu
384 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger