AcasăNewsIarna, din ce in ce mai aspra! Sase judete, in pericol de...

Iarna, din ce in ce mai aspra! Sase judete, in pericol de cod rosu

Iarna este din ce in ce mai aspra, iar viscolul si ninsorile paralizeaza intreaga tara. Mai mult de jumatate din teritoriu se afla momentan sub cod galben si portocaliu de ninsori de viscol, iar meteorologii nu ne dau vesti bune deloc.

Din contra, sase judete sunt in pericol de cod rosu. Premierul Victor Ponta a mers miercuri dimineata la sediul Administratiei Nationale de Meteorologie pentru a afla despre starea vremii. Meteorologii i-au explicat premierului ca daca stratul de zapada va fi de cel putin 50 centimetri, intensitatea caderii zapezii va fi de peste 10-15 cm/ora, iar viteza vantului o sa depaseasca 80-90 km/ora, vor fi nevoiti sa puna sub cod rosu judetele Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Tulcea si Constanta.

„Vantul va bate cu o viteza cuprinsa intre 65 si 90 de km/h. Se va depune un strat proaspat de cel putin 30 de cm, spre 50 de cm. Foarte afectata in acest moment va fi Autostrada Soarelui pentru ca este total expusa in fata vantului. Daca se vor intruni cele 3 conditii se va emite cod rosu. Conditiile sunt: stratul de zapada sa fie de cel puţin 50 centimetri, intensitatea caderii zapezii sa fie de peste 10-15 cm/ora, iar viteza vantului sa depaseasca 80-90 km/ora. Probabilitatea sa se emita cod rosu de ninsori si viscol pentru anumite zone este foarte mare. Eu nu mai inteleg, de ce spune lumea la televizor cand trebuie sa fie dat cod rosu. Viscolul acesta se opreste maine la pranz. Intensitatea maxima a fenomenelor va fi in a 2-a parte a zilei si in timpul noptii. Cantitatea de zapada va fi consistenta in Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Tulcea si Constanta. Pe zona litoralului se depune polei, este furtuna foarte severa deasupra marii. In judetele mentionate, dupa ora 15, estimam vant la rafala de 80 km/h. Sunt zone unde deja zapada este mai mare de jumatate de metru. Codul rosu, daca va fi emis, va fi in aceste judete mentionate, care sunt monitorizate ora de ora. In Bucuresti deja vantul depaseste la rafala 50 km/h si se incadreaza in codul portocaliu emis. Anticipam intensitatea maxima a fenomenelor dupa ora 15.00 pana la venirea noptii. Nu avem vesti foarte bune pentru zilele urmatoare, speram ca spre pranzul zilei de maine sa se opreasca ninsoarea, insa vine vremea deosebit de geroasa, sub 10 grade noptile, coborand spre minus 20 de grade”, a spus directorul ANM.

author avatar
Andra Nesu
317 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger