Cauta

Ianukovici refuza alegeri prezidentiale, opozitia se inarmeaza

Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a incercat sa cumpere opozitia cu cateva functii-cheie, ca sa uite de alegerile prezidentiale anticipate.

Opozitia a refuzat oferta si a trecut la atac, cucerind pozitii in Kiev si in alte orase. Ministrul de Interne, Vitali Zaharcenko, i-a acuzat pe manifestanti ca depoziteaza arme.

Ianukovici e la inghesuiala, manifestantii au scos afara trupele de securitate din Casa Ucraineana

Cladiri guvernamentale „eliberate”

Celor doi lideri ai opozitiei, Arseni Iatseniuc si Vitali Klitciko, Ianukovici le-a oferit functiile de premier si vicepremier, insa acestia au refuzat. Principalele cerinte ale demonstrantilor sunt demiterea imediata a ministrului de Interne, Vitali Zaharcenko, si alegeri prezidentiale anticipate. Negocierile continua, dar fara sorti de izbanda, mai ales ca ministrul de Interne a avansat ideea ca liderii opozitiei nu au niciun control asupra strazii, iar manifestantii „radicali” deja se inarmeaza! „Evenimentele care au avut loc in ultimele zile in capitala ucraineana au aratat ca tentativele noastre de solutionare in mod pasnic, fara recurgere la forta, sunt zadarnice”, a comunicat Vitali Zaharcenko. In noaptea de sambata spre duminica, manifestantii au eliberat  „Casa Ucraineana”, de langa Piata Independentei, unde se aflau forte de securitate. Alte grupari controleaza Primaria si Ministerul Agriculturii.

Vestul, cucerit de proeuropeni

In primele zile ale manifestatiei, au existat cateva fotografii cu manifestanti inarmati cu pistoale, in spatele baricadelor, dar niciun politist nu a fost ranit de glont. In schimb, doi manifestanti au fost ucisi de gloante, ministrul de Interne sustinand ca nu s-a folosit asa ceva. Acum, manifestantii sunt acuzati ca organizeaza o revolta armata. Acestia au folosit doar cocteiluri Molotov si artificii. Miscarea de protest a reusit sa „cucereasca” mai multe cladiri guvernamentale, in special in vestul tarii, in orasele Chernivtsi, Ivano-Frankivsk, Lutsk si Lviv.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version