AcasăNewsIanukovici refuza alegeri prezidentiale, opozitia se inarmeaza

Ianukovici refuza alegeri prezidentiale, opozitia se inarmeaza

Ianukovici e la inghesuiala, manifestantii au scos afara trupele de securitate din Casa Ucraineana

Presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a incercat sa cumpere opozitia cu cateva functii-cheie, ca sa uite de alegerile prezidentiale anticipate.

Opozitia a refuzat oferta si a trecut la atac, cucerind pozitii in Kiev si in alte orase. Ministrul de Interne, Vitali Zaharcenko, i-a acuzat pe manifestanti ca depoziteaza arme.

Ianukovici e la inghesuiala, manifestantii au scos afara trupele de securitate din Casa Ucraineana

Cladiri guvernamentale „eliberate”

Celor doi lideri ai opozitiei, Arseni Iatseniuc si Vitali Klitciko, Ianukovici le-a oferit functiile de premier si vicepremier, insa acestia au refuzat. Principalele cerinte ale demonstrantilor sunt demiterea imediata a ministrului de Interne, Vitali Zaharcenko, si alegeri prezidentiale anticipate. Negocierile continua, dar fara sorti de izbanda, mai ales ca ministrul de Interne a avansat ideea ca liderii opozitiei nu au niciun control asupra strazii, iar manifestantii „radicali” deja se inarmeaza! „Evenimentele care au avut loc in ultimele zile in capitala ucraineana au aratat ca tentativele noastre de solutionare in mod pasnic, fara recurgere la forta, sunt zadarnice”, a comunicat Vitali Zaharcenko. In noaptea de sambata spre duminica, manifestantii au eliberat  „Casa Ucraineana”, de langa Piata Independentei, unde se aflau forte de securitate. Alte grupari controleaza Primaria si Ministerul Agriculturii.

Vestul, cucerit de proeuropeni

In primele zile ale manifestatiei, au existat cateva fotografii cu manifestanti inarmati cu pistoale, in spatele baricadelor, dar niciun politist nu a fost ranit de glont. In schimb, doi manifestanti au fost ucisi de gloante, ministrul de Interne sustinand ca nu s-a folosit asa ceva. Acum, manifestantii sunt acuzati ca organizeaza o revolta armata. Acestia au folosit doar cocteiluri Molotov si artificii. Miscarea de protest a reusit sa „cucereasca” mai multe cladiri guvernamentale, in special in vestul tarii, in orasele Chernivtsi, Ivano-Frankivsk, Lutsk si Lviv.

author avatar
Adina Mutar
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger