AcasăNewsIahturile oligarhilor, prea costisitoare să le ții confiscate. Occidentul, în capcana propriilor...

Iahturile oligarhilor, prea costisitoare să le ții confiscate. Occidentul, în capcana propriilor sancțiuni

Iahturile oligarhilor, prea costisitoare să le ții confiscate. Occidentul, în capcana propriilor sancțiuni

Un superiaht rusesc trebuie să părăsească Fiji, țară insulară din Pacific, potrivit unei hotărâri judecătorești. Curtea Supremă a hotărât că interesul public cere ca iahtul „să părăsească apele Fiji”, deoarece „costă prea scump” guvernul.

O instanță din Fiji a decis ca un superiaht deținut de ruși să fie scos din această țară de către SUA, deoarece întreținerea vasului a fost o risipă de bani pentru contribuabili, în contextul luptelor juridice legate de confiscarea navei.

30 de milioane de dolari pe an pentru mentenanță

Taskforce KleptoCapture a Departamentului de Justiție al SUA s-a concentrat pe confiscarea iahturilor și a altor bunuri de lux ale oligarhilor ruși, în încercarea de a exercita presiuni asupra președintelui rus Vladimir Putin în legătură cu războiul din Ucraina.

Iahtul Amadea, cu o lungime de 106 metri, a ajuns în Fiji pe 13 aprilie, după o călătorie de 18 zile din Mexic. Acesta a fost confiscat de autorități după ce Înalta Curte din această țară a aprobat luna trecută un mandat american care făcea legătura între iaht și oligarhul rus sancționat Suleiman Kerimov.

FBI a declarat că vasul de lux în valoare de 300 de milioane de dolari avea costuri de funcționare de 25-30 de milioane de dolari pe an, iar SUA vor plăti pentru întreținerea vasului după ce acesta a fost confiscat, scrie The Jerusalem Post.

Cu toate acestea, guvernul din Fiji a achitat factura în timp ce un apel al proprietarului înregistrat al navei, Millemarin Investments, a parcurs drumul prin instanțele din Fiji.

Curtea Supremă a decis marți că interesul public cere ca iahtul „să părăsească apele din Fiji”, deoarece faptul că a fost ancorat în Fiji „costă prea scump guvernul”, potrivit hotărârii. Vasul „a intrat în apele Fiji fără niciun permis și, cel mai probabil, pentru a se sustrage urmăririi penale din partea Statelor Unite”, arată instanța.

SUA susțin că Kerimov este proprietarul efectiv al navei Amadea, deși avocații navei au negat acest lucru și au declarat în fața instanței că aceasta era deținută de un alt oligarh rus, Eduard Kudainatov, fostul șef al gigantului energetic rus Rosneft, care nu a fost sancționat.

Luna trecută, un alt iaht de lux care ar fi deținut de Kudainatov, în valoare de aproximativ 700 de milioane de dolari, a fost confiscat de poliție în Italia.

author avatar
Tudor Borcea
376 afisari

2 COMENTARII

  1. e cam dubioasa aceasta intoarcere cu 180 de grade dupa davos si reuniunea grupului bilderberg!

  2. Bai tampitilor, dati aici la noi supe-yahtul ala miracol, stim noi cum sa facem bani moca cu el !! Ha ha ha 🙂 Bai, voi chiar nu stiti despre faptul ca acele yahturi sunt folosite pentru tot felul de a trafica orice, numai bani in plus sa iasa, voi din ce credeti ca plateste rusnacul ala salbatic intretinerea pe 1 an la acel vas, oare aduce bani de acasa ? Ha ha ha :0 e clar ca omul se ocupa cu trafic de arme sau de faina, ca altfel nu isi permite sa il tina, bai ratatilor de tefelei si fatalai kurkubeisti !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger