AcasăNewsIadul s-a deschis in Mediterana

Iadul s-a deschis in Mediterana

De la inceputul anului, 1.250 de persoane au murit sau au fost date disparute in Mediterana

Emigrantii care au sosit, duminica, la Kalamata (Grecia), dupa ce au fost salvati in largul marii, au relatat ca au asistat la acest naufragiu, a declarat pentru AFP Carlotta Sami, purtator de cuvant pentru Europa de Sud al Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (HCR).

De la inceputul anului, 1.250 de persoane au murit sau au fost date disparute in Mediterana

Aceasta noua drama creste la 1.250 numarul mortilor sau disparutilor in acest an in Mediterana, informeaza HCR. Majoritatea celor ajunsi la Kalamata plecasera pe mare din Tobruk (estul Libiei) la bordul unui vas lung de 30 de metri care transporta intre 100 si 200 de persoane. Dupa mai multe ore pe mare, calauzele au incercat sa le transfere pe un vas mai mare, care transporta deja ”sute de persoane in conditii de supraaglomerare”, potrivit unui comunicat HCR, noteaza RTBF. ”La un moment dat, in timpul acestui transfer, nava cea mai mare s-a rasturnat si s-a scufundat”, a informat HCR. Supravietuitori au fost cei care nu urcasera inca la bordul acestei nave, despre care nu se stie de unde plecase, si cei care au reusit sa inoate catre nava cea mica, dupa naufragiu. Cei ce au scapat, 37 barbati, trei femei si un copil , au plutit in deriva timp de trei zile, potrivit HCR, inainte de a fi reperati si salvati, smbata, de un cargou aflat sub pavilion filipinez, care i-a debarcat, duminica, la Kalamata.

Marturii in concordanta

Potrivit politiei portuare, supravietuitorii nu au semnalat naufragiul autoritatilor. ”Marturiile lor se potrivesc”, a asigurat ulterior  un reprezentant al HCR in Grecia, dupa discutiile cu supravietuitorii. In septembrie 2014, o alta drama implicand o transbordare a refugiatilor in larg s-a soldat cu 400 de morti. Atunci, traficantii au scufundat vasul cu care venisera din Egipt, dupa ce emigrantii refuzasera sa fie transferati pe o nava mai mica. In 18 aprilie, un alt naugrafiu in apropiere de coastele Libiei s-a soldat cu moartea a 800 de persoane. De atunci, o intreaga armada patruleaza in largul coastelor Libiei: nave apartinand operatiunii Triton a agentiei de control Frontex, operatiunii navale anti-traficanti Sophia, operatiunii Mare Sicuro, desfasurata de marina italiana, dar si nave private, navlosite de SOS Mediterranee sau de alte ONG-uri. Intr-un comunicat, HCR a cerut iarasi ”sporirea rutelor regulate pentru admisia refugiatilor si a solicitantilor de azil in Europa”, pentru a fi evitate traversarile clandestine mortale. De la inceputul anului, au fost inregistrate 172.552 de sosiri pe Marea Mediterana. Majoritatea refugiatilor au provenit din Siria, Afganistan, Irak, Iran, Pakistan, Nigeria, Guineea, Gambia, Coasta de Fildes, Senegal.

author avatar
National
90 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger