AcasăNewsHugo Chavez face chimioterapie in Cuba

Hugo Chavez face chimioterapie in Cuba

Hugo Chavez, binecuvantat inainte de a pleca la chimioterapie in Cuba

Presedintele venezuelean, Hugo Chavez, a ajuns in noaptea de sambata spre duminica in Cuba, unde urmeaza sa inceapa chimioterapia, la o luna dupa ce a fost operat de o tumoare canceroasa, a anuntat televiziunea locala, citata de AFP.

Hugo Chavez, binecuvantat inainte de a pleca la chimioterapie in Cuba

Chavez a fost primit la sosirea sa la Havana de presedintele Raul Castro si de ministrul de Externe Bruno Rodriguez.

Presedintele venezuelean, in varsta de 56 de ani, insotit de fiica sa cea mare Rosa, a fost salutat cu onoruri la plecarea de pe aeroportul din Caracas.

„Ma voi intoarce in forma mai buna decat ma vedeti acum”, a declarat Chavez inainte de a parasi tara, insistand asupra „marei sale dorinte de a trai”. „Trebuie sa indeplinesc acest nou demers. Plec pentru cateva zile, dar nu vreau sa va spun adio. Nu este momentul sa mor, ci sa traiesc”, a declarat presedintele venezuelean.

Parlamentul venezuelean a autorizat sambata in unanimitate deplasarea lui Chavez in Cuba pentru o durata nedeterminata. Presedintele si-a exprimat speranta ca absenta sa va fi de scurta durata.

Potrivit Constitutiei, Parlamentul trebuie sa autorizeze orice absenta mai mare de cinci zile a presedintelui. Parlamentul trebuie, de asemenea, sa decreteze absenta temporara a sefului statului daca aceasta este mai mica de 90 de zile si vicepresedintele trebuie sa isi asume functiile pe durata acestei absente.

Daca presedintele este absent peste 90 de zile, Parlamentul poate prelungi termenul de 90 de zile din nou sau poate decreta vacanta functiei.

Potrivit liderilor opozitiei, Chavez nu poate, din punct de vedere constitutional, sa conduca tara din Cuba.

„Cand presedintele paraseste tara, vicepresedintele trebuie sa asume functia de sef al Executivului”, a apreciat deputatul de opozitie Hiram Gaviria.

Presedintele Chavez a declarat totusi ca nu va transmite toate atributiile vicepresedintelui decat daca va simti ca „ii sunt slabite capacitatile”. Hugo Chavez a promulgat totusi un decret care ii atribuie ministrului de finante Jorge Giordani unele competente administrative si economice.

 

115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger