AcasăNewsHuawei torpileaza guvernul May

Huawei torpileaza guvernul May

Ce-i mai trebuie Marii Britanii internet ultrarapid, de vreme ce informatiile de securitate rasufla in presa cu viteza 5G ?

Premierul britanic Theresa May l-a demis pe ministrul Apararii Gavin Williamson din cauza implicarii acestuia in scurgeri de informatii pentru ziarul Daily Telegraph privind discutii in Consiliul de Securitate Nationala de a permite o participare a firmei Huawei la reteaua 5G.

Ce i mai trebuie Marii Britanii internet ultrarapid de vreme ce informatiile de securitate rasufla in presa cu viteza 5G

May a fost ”informata despre conduita” ministrului in urma unei anchete privind aceste scurgeri de informatii si “i-a cerut ministrului Gavin Williamson sa paraseasca guvernul dupa ce si-a pierdut increderea in capacitatea sa de a-si asuma functiile de ministru al Apararii si de membru al cabinetului”, a comunicat Downing Street. Gavin Williamson, 42 de ani, a fost numit in noiembrie 2017 la portofoliul Apararii, inlocuindu-l pe Michael Fallon, el insusi implicat intr-un scandal de hartuire sexuala.Williamson va fi inlocuit de Ministrul Dezvoltarii Internationale, Penny Mordaunt. „Imi pare rau ca considerati scurgerile recente de informatii din Consiliul de Securitate Nationala (National Security Council, NSC) ca provenind din departamentul meu. Cred cu tarie ca nu a fost cazul. Refuz categoric ca am fost implicat in vreun mod in aceste scurgeri de informatii si sunt increzator ca o ancheta detaliata si oficiala mi-ar fi justificat pozitia”, a scris fostul ministru britanic intr-o scrisoare adresata premierului si postata pe Twitter. Nu se prea intelege ce a deranjat-o pe Theresa May, chiar ea a dat unda verde participarii producatorului de echipamente telecom la reteaua 5G a Marii Britanii, in pofida controversei din jurul  Huawei, suspectat de spionaj, inclusiv Williamson exprimandu-si in decembrie ‘preocuparea foarte profunda’ fata de participarea Chinei la 5G britanic, iar povestea a aparut de o saptamana in Daily Telegraph.

SUA bate fierul cat e cald

Ca din senin, a aparut si replica Washingtonului, fara a pronunta numele Huawei, Joshua Steinman, asistent al presedintelui american Donald Trump pentru securitatea informatica, a avertizat ca “numai sub conducerea unor guverne cu viziuni similare cu noi vom putea dezvolta, desfasura si gestiona infrastructuri de comunicatii 5G sigure si fiabile”, iar “securitatea nationala este un criteriu obligatoriu in alegerea furnizorilor de tehnologii de comunicatii”. Steinman si-a lansat apelul in cadrul unei conferinte la Praga, tara unde presedintele Milos Zeman, un cunoscut prorus si prochinez, s-a intalnit saptamana trecuta cu un responsabil Huawei la Beijing si l-a asigurat de sprijinul sau. ‘Campania impotriva Huawei nu se bazeaza pe nicio proba materiala’, a insistat purtatorul sau de cuvant, Jiri Ovcacek. SUA a interzis agentiilor sale sa achizitioneze echipamente produse de Huawei, de teama ca serviciile de informatii chineze ar putea sa spioneze comunicatiile acestora si sa acceada la infrastructura stretegica din tara.

author avatar
Andrei Coman
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger