AcasăNewsHuawei, ofensiva impotriva lui Trump

Huawei, ofensiva impotriva lui Trump

Beijingul aduce munitie noua

Gigantul chinez a cerut unui tribunal american sa opreasca sanctiunile „tiranice”  impuse asupra companiei de catre Washington. Creeaza un precedent periculos care va afecta miliarde de utilizatori, a reactionat si directorul juridic al Huawei, Song Liuping, in vreme ce Beijingul ameninta ca va restrictiona exportul de metale rare catre SUA, componente esentiale pentru dispozitivele electronice.

Beijingul aduce munitie noua

“Guvernul SUA nu a furnizat nici o dovada ca Huawei reprezinta o amenintare la adresa securitatii.Nu exista nici o arma, doar presupuneri. Aceasta abordare a legislatiei este un act tiranic si este explicit interzisa de Costitutia Statelor Unite. Avem incredere in independenta si integritatea sistemului de justitie din SUA. Este dorinta evidenta a Administratiei Trump , care foloseste toate instrumentele pe care le are –  legislative, administrative, diplomatice – pentru a impinge Huawei in faliment. Este anormal, asa ceva aproape ca nu a fost vazut in istorie”, a declarat Song Liupin.  Oficialul a denuntat „politicienii din Statele Unite, care  folosesc puterea unei natiuni intregi pentru a lupta cu o companie privata”,  decizia Washingtonului de a  include Huawei pe lista companiilor care nu pot semna contracte cu firmele din Statele Unite fara o aprobare speciala, care “risca sa ne afecteze clientii din peste 170 de tari, dat fiind ca trei miliarde de consumatori folosesc produsele si serviciile Huawei la nivel mondial”, si  impiedicarea companiilor americane de a face afaceri cu Huawei, fapt ce va afecta  “in mod direct peste 1.200 de companii americane si zeci de mii de locuri de munca”.

”Sa nu spuneti ca nu v-am avertizat”

Este mesajul explicit publicat de cotidianul Partidului Comunist Chinez, unde se poate citi „China se gandeste in mod serios sa restrictioneze exporturile de metale rare spre SUA. De asemenea, in viitor China ar putea adopta si alte masuri” sau „Statele Unite, nu subestimati capacitatea Chinei de a lovi inapoi”.  Recent, presedintele Xi Jinping si vice prim-minstrul Liu He au vizitat o companie de metale rare din sudul Chinei. Actiunile producatorilor chinezi din acest domeniu s-au apreciat pe fondul speculatiilor ca vizita liderului chinez este un semnal ca autoritatile de la Beijing se gandesc sa utilizeze metalele rare ca o arma in razboiul comercial cu SUA. China a fost responsabila pentru 80% din metalele rare, un grup de 17 elemente chimice utilizate in productia de echipamente electronice de larg consum si in productia de echipamente militare, pe care SUA le-au importat intre 2014 si 2017.

Ca de obicei, americanii nu-si cunosc inamicul

„Huawei este un instrument al Guvernului chinez. Sunt puternic conectati. Este ceva greu de inteles pentru americani”, a tunat secretarul american de Stat, Mike Pompeo. Seful diplomatiei americane se repeta, aceleasi declaratii le-a facut si saptamana trecuta, cand Huawei a pledat cazul sau la Bruxelles, indemnand europenii sa reactioneze la atacurile administratiei Trump. In timp ce Pompeo descoperea ca apa e uda, reprezentantul Huawei-Europa, Abraham Liu, a anuntat ca liderul industriei 5G  “este gata sa semneze acorduri de non-spionaj cu guvernele si clientii din toate statele membre ale UE”. SUA platesc la greu servicii secrete, se tem de spionaj electronic, dar n-au prezentat un raport care sa arate cum ii pot spiona chinezii prin echipamentele Huawei de retea, prefera teoria protectionismului, cu piesa importanta Google, care va restrictiona accesul dispozitivelor Huawei la Android.

author avatar
Andrei Coman
218 afisari

1 COMENTARIU

  1. Metale rare si noi avem. Metalele rare sunt f folosite in electronica, microcipuri, sateliti, aeronautica si armament inteligent.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger