AcasăNewsHuawei nu se lasa, cheama Canada la bara

Huawei nu se lasa, cheama Canada la bara

Cine poate sa intoarca spatele gigantului telecom ?

Directorul financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, da in judecata guvernul, agentia de frontiera si politia federala din Canada pentru arestarea ei anul trecut pe aeroportul din Vancouver, la cererea Statelor Unite. Fiica fondatorului Huawei,  acuzata ca s-a implicat in operatiuni de incalcare a sanctiunilor internationale impuse Iranului de catre SUA, a fost eliberata in decembrie pe cautiune (10 milioane de dolari).

Cine poate sa intoarca spatele gigantului telecom

Meng neaga toate acuzatiile impotriva ei, a depus o plangere civila impotriva autoritatilor canadiene pentru “incalcari grave” ale drepturilor sale civile, iar China, care a criticat arestarea ei, numeste cererea de extradare drept un „incident politic”. In plangere se arata ca detentia a fost „ilegala” si „arbitrara”, iar ofiterii „in mod intentionat nu au informat-o cu privire la adevaratele motive ale detentiei, dreptul la un avocat si dreptul de a pastra tacerea”. Huawei este acuzata de SUA de inducerea in eroare a unor banci si a autoritatilor americane cu privire la relatia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong si Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente in Iran, o incalcare a  regimului de sanctiuni aplicat de Washington impotriva Teheranului.  Procedurile extradarii  lui Meng Wanzhou vor dura luni sau  chiar ani, insa cazul sau a dus la deteriorarea relatiilor dintre China si Canada, in contextul eforturilor sustinute ale SUA pentru a-si convinge aliatii si alte tari sa nu accepte tehnologia Huawei pentru dezvoltarea retelelor de noua generatie 5G.

Huawei spioneaza. Pe bune ?

 “Huawei este doar o samanta de susan in conflictul comercial dintre China si SUA”, spunea CEO-ul si fondatorul companiei, Ren Zhengfei. Un raspuns la acuzatiile SUA ca gigantul de telecomunicatii pratica spionaj tehnologic in favoarea regimului comunist chinez sau o reactie la ipocrizia capitalistilor occidentali, treziti brusc la mana Huawei ? SUA deja interzice utilizarea oricarui dispozitiv Huawei in cadrul institutiilor guvernamentale si nu permite vanzarea de telefoane Huawei pe teritoriul bazelor sale militare din alte tari, in timp ce UE  examineaza in prezent diverse propuneri pentru interzicerea echipamentelor pentru infrastructura 5G pe teritoriul european. Cum s-a ajuns ca Huawei (fondata in 1987 de un fost ofiter al Armatei Populare de Eliberare, membru al Partidului Comunist Chinez, cu un capital de 5000 de dolari SUA) sa devina un adevarat  cal troian la nivel global ? Simplu, Occidentul a navalit pe piata Chinei in anii 90 pentru a produce ieftin cu profit maxim, timp in care noile firme chinezesti, cu mana de lucru ieftina,  n-au stat de pomana si le-au copiat tehnologia, fireste  fara sa investeasca un sfant pentru cercetare, dupa care au inceput sa vanda pe toate pietele lumii la preturi fara concurenta, inclusiv in SUA. Astazi, Huawei este acuzata de furt de tehnologie de la cei care efectiv au dezvoltat-o, dar au uitat sa inchida seiful licentelor. Chestiunea se stia, dar sa vezi ghinion, a venit razboiul comercial sino-american si, ca un facut,  s-a “descoperit” ca serviciile secrete ale Chinei controleaza cel mai important producator de telecomunicatii din lume. Explicatii tardive,  pe scurt, Europa si America de Nord au permis incet-incet infiltrarea desantului chinez, iar acum dau din colt in colt.

author avatar
Andrei Coman
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger