AcasăNewsHuawei bate palma cu rusii

Huawei bate palma cu rusii

Deal la Kremlin: un shake hands sa auda America si aliatii ei

Gigantul din Shenzhen a semnat un acord  cu unul dintre principalii furnizori de telefonie mobila si de internet din Rusia, MTS,  pentru a dezvolta tehnologia 5G in aceasta tara, intr-un context de sanctiuni si de razboi comercial cu Washingtonul.

Deal la Kremlin un shake hands sa auda America si aliatii ei

Ceremonia de semnare  avut loc in timpul vizitei presedintelui  Xi Jinping la Moscova – menita sa deschida ‘o noua era’ de prietenie si sa intareasca parteneriatul economic intre cele doua tari –  si a coincis cu primul apel video international, folosind reteaua de 5 G a Rusiei , care leaga St Petersburg si capitala finlandeza, Helsinki. Directorul executiv Huawei, Guo Ping, s-a aratat “foarte fericit” pentru un “acord intr-o zona de importanta strategica”, care, spune Alexei Komia, presedintele  MTS,   “va urmari  implementarea tehnologiilor 5G pentru 2019-2020 utilizarea infrastructurii MTS, dezvoltarea retelei comerciale LTE, lansarea zonelor de testare si a retelelor pilot 5G pentru diferite domenii, inclusiv infrastructura”. „Faptul ca ceremonia a fost prezentata de presedintele Rusiei si de presedintele Republicii Populare Chineze demonstreaza inca o data cat de important este parteneriatul pentru tehnologie pentru Rusia si China”, a adaugat Guo Ping. Posibil ca acest contract sa ofere o anumita relaxare pentru Huawei, companie blocata  in SUA care cere aliatilor sai sa faca acelasi lucru, si devenita piesa centrala a unei lupte de putere intre Washington si Beijing , ce a inceput in comert ( ieri, Trump a amenintat China cu noi taxe pentru bunuri in valoare de 300 de miliarde de dolari) si se desfasoara acum in sectorul tehnologiei.

Pozitii si interese comune

Dupa ce a fost primit cu mare pompa la Kremlin de catre Vladimir Putin (participand si la o serata la Teatrul Bolsoi), presedintele Xi este asteptat astazi la Forumul economic de la Sankt-Petersburg, unde este invitat de onoare. Printre alte subiecte pe agenda discutiilor figureaza ‘relatiile Rusiei si Chinei cu marile puteri occidentale, printre care Statele Unite’, a spus, nu intamplator, Iuri Usakov, consilier al Kremlinului – cele doua superputeri  traverseaza, o perioada de tensiuni puternice cu SUA, context in care discutiile se vor axa pe reafirmarea sprijinului reciproc  si asigurarea ca relatiile ruso-chineze nu vor fi afectate de “schimbarile in situatia internationala’, a adaugat  ministrul adjunct de externe chinez, Zhang Hanhui. Kremlinul a subliniat ca Beijingul este ‘partenerul economic cel mai important al Rusiei’, schimburile comerciale intre cele doua tari au crescut cu 25% in 2018, atingand ‘un nivel record de 108 miliarde de dolari’.

author avatar
Andrei Coman
443 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger