Horațiu Potra scapă de controlul judiciar. Decizia luată vineri de Tribunalul Prahova e definitivă, drept urmare nu mai poate fi contestată.
Horaţiu Potra şi Andrei Florin Lup, inculpaţi în acelaşi dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, scapă de măsura preventivă a controlului judiciar, decizia pronunţată, vineri, de Tribunalul Prahova fiind definitivă, informează Agerpres.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii au admis contestaţiile inculpaţilor, au desfiinţat decizia Judecătoriei Ploieşti şi, rejudecând, au respins – ca nefondată – propunerea de arestare preventivă a lui Potra şi a lui Lup, pe care o formulaseră procurorii.
Decizia de vineri a instanței
„Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti. (…) admite contestaţiile formulate de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin, împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, pe care o desfiinţează în tot şi rejudecând: În temeiul art. 227 alin. (1) Cod procedură penală, respinge ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin.
În temeiul art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariile parţiale ale apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru contestatori, în cuantum de 250 lei, fiecare, rămân în sarcina statului şi vor fi avansate din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se menționează în decizia postată pe portalul instanţelor de judecată.
Potra fusese plasat sub control judiciar marți
Horaţiu Potra – consilier local în municipiul Mediaş, cunoscut drept lider al unei grupări de mercenari care a acţionat în Africa – a fost pus sub control judiciar, marţi, de către Judecătoria Ploieşti. Măsura fusese luată în dosarul în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, orice operaţiuni cu articole pirotehnice şi instigare publică.
De asemenea, sub control judiciar fusese pus şi cel de-al doilea inculpat reţinut în acest dosar, Andrei Florin Lup, un tânăr de 22 de ani care se afla la volanul autoturismului Mercedes cu care Potra se îndrepta spre Bucureşti atunci când a fost prins pe raza judeţului Prahova, amintește sursa citată.
Motivarea judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti
În tot acest context, ar mai fi de menșionat că s-a aflat și motivarea deciziei luate de către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, care a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a lui Potra.
Conform sursei menționate, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, care a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de arestare preventivă a lui Horaţiu Potra şi a lui Andrei Lup, consideră că nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă şi semnificativă a ordinii publice.
„Deşi organul de urmărire penală învederează că înlăturarea stării concrete de pericol pentru ordinea publică poate fi realizată numai prin înlăturarea temporară a inculpaţilor din comunitatea afectată de ecoul faptelor sale penale, judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că inculpaţii nu s-a sustras de la urmărirea penală, prezentându-se la chemările organelor de cercetare penală. În plus, organele de cercetare penală au făcut deja dovada că au acţionat cu promptitudine şi fermitate în acest caz, aspect care exclude la acest moment existenţa unor temeri că societatea s-ar simţi ameninţată şi neprotejată prin lăsarea în libertate a inculpaţilor.
Astfel, având în vedere gravitatea scăzută a faptei, judecătorul apreciază că aceasta nu poate conduce la dispunerea unei măsuri atât de aspre precum cea a arestării preventive, recurgerea la o asemenea măsură fiind de natură să încalce principiul subsidiarităţii măsurilor preventive. Din actele aflate la dosarul cauzei, reiese faptul că presupusa faptă comisă nu prezintă elemente care să conducă la concluzia existenţei unui pericol social pentru care să se impună luarea măsurii arestării preventive şi nu a produs în concret urmări grave. De aceea, judecătorul apreciază că, în cauză, nu există elemente factuale din care să rezulte o tulburare concretă şi semnificativă a ordinii publice”, se menționează în motivarea instanţei.
Horaţiu Potra a fost reţinut! Mercenarii se îndreptau spre București cu pistoale și arme albe
„Este război pe față în „Servicii”. Potra, Sechila și toată povestea cu…”
Este război pe față în „Servicii”. Potra, Sechila și toată povestea cu legionarii – nici nu mai știi care, ai lui Zelea Codreanu ori ai lui Macron?! – a fost aruncată pe piață ca o lovitură dată de o grupare din structurile de informații adversarilor direcți. (…) SRI, SIE și MApN, prin DGIA, își iau gâtul, șefii și grupările cu influență din serviciile de informații sunt la cuțite. Când a declanșat Operațiunea „Legionarii”, SRI a lovit în toți, iar seismul s-a resimțit puternic.
Armata a tăcut și încă nu spune nimic, deși un personaj ca Horațiu Potra are, negreșit, dosar întocmit de structurile Direcției de Informații a MApN. Doar nu crede cineva că un contractor militar privat reușește să își ia angajamente în teatre de operațiuni străine fără verificarea și aprobarea șefilor Armatei Române? În gruparea „Legionarilor” sunt luptători din trupele de elită ale MAI și MApN care și-au suspendat contractele de muncă din țară pentru a merge în Africa, împreună cu Potra. Toți aceștia fac obiectul cercetării de către structura informativă a Armatei.
La fel, mulți dintre ei sunt foști luptători în Legiunea Străină, caz în care inclusiv Serviciul de Informații Externe al României are acces la dosarul lor.
Dezvăluind o așa-zisă lovitură de stat planificată de „legionarii” lui Potra – cu bâte, cuțite și două pistoale, iată întreg arsenalul găsit asupra „teroriștilor” -, de fapt s-a vrut a fi un upercut în barba MApN.” – citiți mai multe AICI: Măcel în intelligence-ul românesc: SRI, SIE și DGIA, la cuțite!