AcasăNewsHodoronc-tronc: Sistem de avertizare tsunami in Marea Neagra

Hodoronc-tronc: Sistem de avertizare tsunami in Marea Neagra

Pentru specialisti, un tsunami in Marea Neagra tine ori de povestiri SF, ori de razboiul din Iran

Specialisti romani si bulgari vor participa la proiectul unui sistem de alerte privind riscul producerii de tsunami in Marea Neagra.

Pentru specialisti, un tsunami in Marea Neagra tine ori de povestiri SF, ori de razboiul din Iran

Elementele acestui sistem urmeaza sa fie instalate pe litoralul romanesc si bulgar. Proiectul este finantat prin programul UE de cooperare transfrontaliera, iar costurile sunt estimate la sase milioane de euro.

Panica pe litoral

Profesorul Orlin Dimitrov, de la Institutul bulgar de Oceanologie, citat de agentia de stiri Novinite, a subliniat ca proiectul este extrem de important pentru securitatea locuitorilor care traiesc in zonele de coasta, precum si pentru sectorul turismului din cele doua state. „Senzorii vor depista vibratiile de pe platoul marin, vibratii care vor semnala cutremure ce pot provoca tsunami”, explica Dimitrov. De cand cu aceasta stire, telefoanele Inspectoratului pentru Situatii de Urgente  Constanta si ale Politiei de Frontiera au fost blocate de numarul mare de apelanti, panicati ca vine valul peste ei. Precedat de cutremur!

„Cutremurul” din Iran e buba

Profesorul Marin M.Giurascu, doctor in geologie si geografie, considera ca Vrancea are o influenta foarte mica asupra Marii Negre si nu se pune problema de formare a vreunui tsunami. Mai multa influenta au cutremurele din punctul Van, Turcia, acolo unde au loc in prezent o serie de cutremure. „Numai ca, pana sa ajunga in apele noastre, se diminueaza, valurile devin foarte mici”, declara prof.dr. Marin Giurascu. „In Marea Neagra, exista valuri foarte mari, de 8 metri maximum, rezultate in urma furtunilor, dar pentru acelea functioneaza Scala Vanturilor Beaufort, care tine de avertizare strict marinareasca, nu pentru localitatile de coasta”, ne asigura un specialist militar. Un eventual sistem de avertizare in zona ar tine mai degraba de „cutremurul” din Iran, adica de razboiul care se tot anunta.

author avatar
Adina Mutar
1.465 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger