AcasăNewsHillary Clinton si omologul rus Serghei Lavrov, "conversatie constructiva" privind Siria

Hillary Clinton si omologul rus Serghei Lavrov, „conversatie constructiva” privind Siria

Secretarul de Stat american si omologul sau rus Serghei Lavrov au avut o „conversatie constructiva” vineri dimineata cu privire la Siria, fiind de acord sa continue sa lucreze la un proiect de rezolutie al ONU, a anuntat departamentul de Stat.

„Hillary Clinton si Serghei Lavrov au avut o conversatie constructiva in aceasta dimineata”, a declarat Mark Toner, purtator de cuvant al departamentului de Stat, in cadrul unei intalniri cu presa. „Acestia s-au pus de acord asupra faptului ca echipele lor de la New York vor continua sa lucreze la un proiect de rezolutie”.

Echipele celor doua tari „lucreaza intens pentru a obtine un raspuns comun al Consiliului de Securitate” cu privire la violenta din Siria. a declarat Toner care numeste „incurajator” simplul fapt ca negocierile continua. Hillary Clinton a incercat de cateva zile sa il contacteze pe omologul sau rus aflat in deplasare in Australia. Cei doi ministri au vorbit in timp ce Clinton calatorea spre Germania.

Vineri, Rusia a anuntat ca va refuza sa sustina „in formula actuala” noul proiect de rezolutie al Consiliului de Securitate al ONU care condamna represiunea din Siria. „Am primit (proiectul marocan de rezolutie). Anumite preocupari ale noastre au fost luate in considerare, insa nu este suficient pentru a il putea sustine”, a declarat vice-ministrul rus al Afacerilor Externe Ghennadi Gatilov, citat de agentia de presa Interfax.

In noua versiune a proiectului de rezolutie, Consiliul de Securitate nu cere explicit demisia presedintelui Bashar al-Assad, nici nu mentioneaza vreun embargo asupra armelor sau noi sanctiuni, insa „sustine pe deplin (…) decizia Ligii Arabe din 22 ianuarie 2012 de a facilita o tranzitie politica condusa de sirieni”.

Gatilov a adaugat ca votarea nu este prevazuta in urmatoarele zile asupra acestui proiect.

author avatar
Ciprian Purice
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger