AcasăNewsHidroxiclorochina pare frecție la piciorul de lemn

Hidroxiclorochina pare frecție la piciorul de lemn

Cât de util este „leacul minune” împotriva coronavirusului

Hidroxiclorochina nu ameliorează starea de sănătate a bolnavilor americani de COVID-19, potrivit unui studiu relative ce a vizat acest medicament administrat deja în lumea întreagă, dar a cărui eficacitate rămâne să fie confirmată sau infirmată prin alte cercetări mai riguroase.

Studiul preliminar, publicat marţi de autorii săi înainte de a fi fost evaluat de comitetul de lectură al unei reviste medicale, a fost realizat pe un grup de 368 de pacienţi din reţeaua de spitale publice dedicate foştilor militari americani şi care, fie au decedat, fie au fost externaţi până la 11 aprilie. Autorii studiului au  grupat dosarele medicale ale acestor pacienţi în trei categorii pentru a putea să le compare între ele: cei trataţi doar cu hidroxiclorochină (HC), cei care au primit un cocktail hidroxiclorochină-azitromicină (un antibiotic), promovat în special de medicul francez Didier Raoult, şi cei cărora medicii nu le-au administrat niciodată hidroxiclorochină. Procentul pacienţilor decedaţi a fost mai mare în grupul pacienţilor trataţi doar cu hidroxiclorochină (28%), în comparaţie cu grupul cocktail (22%) şi cu grupul fără HC (11%). Pe de altă parte, pacienţii care au primit doar hidroxiclorochină aveau şi alte afecţiuni şi riscuri medicale mai grave decât cei din celelalte două grupuri. Experții au corectat cu metode statistice acest dezechilibru iniţial şi au observat că „riscul crescut de mortalitate în grupul celor care au primit doar hidroxiclorochină a persistat”. Hidroxiclorochina este unul dintre tratamentele folosite în multe ţări în regim de urgenţă în cazurile grave de COVID-19, însă există o anumită controversă asupra impactului său. Ideal ar fi, din punct de vedere ştiinţific, să se realizeze un studiu clinic aleatoriu, în care grupele de bolnavi comparate să primească tratamente diferite, într-o manieră aleatorie. În acest moment,  încă nu există un medicament care să trateze COVID-19. Însă eforturile pentru găsirea unui tratament ar putea fi afectate despre atenția exagerată acordată unei substanțe despre care nu se știe încă dacă este cu adevărat folositoare.

Elvețienii lucrează la un vaccin nou

Imunizarea în masă a populaţiei elveţiene cu ajutorul unui vaccin creat împotriva noului coronavirus ce provoacă maladia respiratorie COVID-19 ar putea să înceapă în această ţară în luna octombrie, a anunţat imunologul Martin Bachmann. Agenţia Elveţiană pentru Produse Terapeutice, Swissmedic, a confirmat că poartă discuţii în acest sens cu mai mulţi oameni de ştiinţă, inclusiv cu Martin Bachmann, care lucrează la Spitalul Universitar din Berna.”Acest calendar este extrem de optimist, dar nu este complet exagerat. Ţinând cont de urgenţa cauzată de pandemia de coronavirus, vorbim despre câteva săptămâni, nu de câteva luni, în ceea ce priveşte procedurile de avizare. Dacă noul vaccin va îndeplini criteriile cerute, decizia de aprobare a sa ar putea fi luată înainte de încheierea acestui an”, a declarat Lukas Jaggi, purtător de cuvânt al Swissmedic. Parteneri din China şi Letonia sunt implicaţi în dezvoltarea acestui vaccin.

author avatar
Radu Jacotă
324 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger