AcasăNewsHidroelectrica crește prețul pentru clienții casnici. Cât vor plăti consumatorii de la...

Hidroelectrica crește prețul pentru clienții casnici. Cât vor plăti consumatorii de la 1 aprilie

Începând cu 1 aprilie 2023 se vor majora tarifele de transport și distribuție gaze și energie electrică. Chiar dacă oficial se prezintă că această acțiune, nu va afecta consumatorii, în realitate vor exista creșteri de prețuri pentru unii consumatori, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

Consumatorii Hidroelectrica, cărora în luna martie 2023 le-au expirat contractele de furnizare energie electrică, au fost tratați în mod diferit față de cei de la alte companii.

Prețuri majorate cu 12%

Ei au primit o notificare și li s-au prelungit contractele unde vor avea prețuri majorate pentru energia electrică cu 12% (exclusiv tarifele de distribuție). Spre comparație, ceilalți consumatori nu au primit nici o notificare și li s-a prelungit ”automat” contractual fără nici o creștere de preț!

În situația consumatorilor care au primit notificare de la Hidroelectrica, respectiv de la 1 aprilie 2023, au atât o creștere de preț la energia marfă, cât și la tarifele de transport și distribuție creșterile de preț se prezintă astfel:

– pentru clienții Hidroelectica din zona de distribuție Enel Distribuție Muntenia – creștere cu 15%
– pentru clienții din zona Enel Distribuție Dobrogea – creștere cu 19%
– pentru zona Electrica Muntenia Nord – creștere cu 23%
– pentru zona CEZ Distribuție – creștere cu 19%
– pentru zona Enel Distribuție Banat – creștere cu 10%
– pentru zona Electrica Transilvania Sud – creștere cu 10%
– pentru zona E-ON Distribuție – creștere cu 16%
– pentru zona Electrica Transilvania Nord – creștere cu 19%.

Tarifele de transport și distribuție energie electrică, majorate

În situația consumatorilor care nu au primit Notificare de la Hidroelectrica, s-a prelungit ”automat” contractul fără creșteri de preț pentru energia marfă, respectiv de la 1 aprilie 2023 au doar o creștere de preț urmare a creșterii tarifelor de transport și distribuție, și avem următoarea situație:

– pentru clienții Hidroelectica din zona de distribuție Enel Distribuție Muntenia – creștere cu 9%
– pentru clienții din zona Enel Distribuție Dobrogea – creștere cu 4%
– pentru zona Electrica Muntenia Nord – creștere cu 17%
– pentru zona CEZ Distribuție – creștere cu 14%
– pentru zona Enel Distribuție Banat – creștere cu 4%
– pentru zona Electrica Transilvania Sud – creștere cu 5%
– pentru zona E-ON Distribuție – creștere cu 11%
– pentru zona Electrica Transilvania Nord – creștere cu 13%.

În situația în care consumul de energie lunar este sub 100 kWh, atunci indiferent cât este majorarea realizată se va achita prețul plafonat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv dacă consumul de energie lunar este sub 255 kWh, atunci indiferent cât este majorarea realizată se va achita prețul plafonat de 0,8 lei/kWh cu TVA inclus.

author avatar
Andreea Vlad
690 afisari

4 COMENTARII

  1. Un articol, cel putin incorect. Hidroelectrica si nu numai, este producator si furnizor de energie electrica. Majorarea preturilor a fost solicitata de catre DISTRIBUITORI si decisa de ANRE. Prin urmare, cresterea pretului final, in speta de fata, se datoreaza majorarii tarifelor de DISTRIBUTIE. Problema de fond este proasta/ticaloasa reglementare pe lanturile de productie/transport/distributie/ furnizare, si celelalte tarife care umfla artificial pretul pe kw. Cititi, oameni buni, cu rabdare si atentie facturile, macar cei cat de cat tineri si chiar mai mult !

  2. Ati observat in zona de sud cresterea este semnificativa in schimb la bozgorieni este de 4-5%. Platesc sudistii pentru nordisti. O fi bine si corect ?!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri