AcasăNewsHermann Rorschach, inventatorul testului RORSCHACH, omagiat de Google printr-un Doodle!

Hermann Rorschach, inventatorul testului RORSCHACH, omagiat de Google printr-un Doodle!

Hermann Rorschach, psihoanalist elvetian, inventatorul faimosului test psihologic care ii poarta numele, este omagiat, vineri, de motorul de cautare Google printr-un Doodle special.

Motorul de cautare Google sarbatoreste, vineri, printr-un Doodle special, 129 de ani de la nasterea psihoanalistului elvetian Hermann Rorschach, cunoscut datorita testul psihologic cu pete de cerneala care ii poarta numele.

Google Doodle-ul creat special pentru a-l celebra pe Hermann Rorschach contine mai multe pete de cerneala, iar cei care utilizeaza motorul de cautare Google vineri, 8 noiembrie 2013, pot sa impartaseasca interpretarile lor pe retelele de socializare Google +, Facebook si Twitter.

Hermann Rorschach, care a trait in perioada 8 noiembrie 1884 – 1 aprilie 1922, a fost un psihiatru freudian si psihoanalist elventian, devenit faimos datorita testului psihologic proiectiv bazat pe pete de cerneala care ii poarta numele.

Hermann Rorschach a creat testul care ii poarta numele, si pentru care este astazi cunoscut si omagiat, cu scopul de a identifica personalitatile reale ale pacientilor, prin sondarea zonelor greu accesibile ale psihicului.

Hermann Rorschach, nascut in Elvetia, a primit in copilarie porecla de “pata de cerneala” din cauza pasiunii lui pentru realizarea unor pete de cerneala cu modele complexe, practica des intalnita in randul elevilor in acea perioada. Diferenta, fata de ceilalti copii ai acelor vremuri, este data de faptul ca Hermann Rorschach a transformat petele de cerneala in cea mai importanta realizare profesionala din cariera sa.

Intrebandu-se de ce persoanele vedeau de multe ori lucruri diferite in aceleasi pete de cerneala, Hermann Rorschach a inceput inca de cand era student sa le arate unor copii pete de cerneala si sa analizeze si sa documenteze raspunsurile lor.

In 1914, Hermann Rorschach  s-a angajat ca director adjunct la spitalul psihiatric din Herisau din Elvetia, iar in 1921 a scris volumul „Manual de psihodiagnostic”, care a format temelia pentru testul RORSCHACH.

La numai un an dupa ce a scris cartea, Hermann Rorschach a murit din cauza peritonitei, la varsta de 37 de ani.

[youtube]MV9c48uKmSM[/youtube]

Hermann Rorschach a vrut ca testul care ii poarta numele nu doar sa testeze personalitatea pacientilor, ci sa ajute la diagnosticarea schizofreniei. Cu toate astea, continuatorii lui Hermann Rorschach au „denaturat” idelile lor si au inceput sa-l foloseasca ca test proiectiv de personalitate.

Testul RORSCHACH este alcatuit din 10 pete de cerneala, pe care participanții trebuie sa le interpreteze, iar raspunsurile nu sunt exacte. Testul RORSCHACH a fost comparat cu interpretarea viselor, in cel mai bun caz, si chiar cu ghicitul in palma, in cel mai rau caz.

Sursa: realitatea.ro

author avatar
Alina Costache
1.920 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger