AcasăNewsHassan Awdi a cumpărat RODIPET tot pe banii RODIPET!

Hassan Awdi a cumpărat RODIPET tot pe banii RODIPET!

In 2003, cand Rodipet a fost preluat de catre grupul de firme condus de Hassan Awdi, prin Magnar System Com SRL, mai marii zilei se laudau cu o privatizare de succes, care a rupt gura targului. In realitate, s-a dovedit a fi una dintre cele mai tepe pe care statul roman a luat-o.

Dupa ce a testat piata cu SC Alunis si SC Panduri, la nivelul anului 2000, si a vazut care este mecanismul prin care lasi statul stapan peste aerul de pe strada, Hassan Awdi a ajuns la carma Rodipet. Poate ca nu a avut initial nicio intentie de a provoca daune statului, desi surse din Parchet sustin ca totul a fost pus la cale cu buna stiinta, dar uite cum pe parcurs s-a fastacit atat de tare incat a lasat institutia complet cheala de bani si de terenuri, ba si cu o gaura de peste 35 de milioane de euro.

Pomana prieteneasca din averea tarii

Contractul de privatizare a Rodipet semnat de ministrul Ovidiu Musetescu a fost ticluit, pur si simplu, numai in favoarea cumparatorului. Nu erau prevazute decat niste penalitati in cazul in care cumparatorul vindea activele companiei iar rezilierea se putea face numai daca proprietarul, Magnar System Com SRL, disponibiliza personalul. Cine ar fi avut curiozitatea sa verifice cumparatorul ar fi constatat ca Hassan Awdi mai avusese deranjuri cu Garda Financiara, fiind cercetat pentru evaziune fiscala si ca a mai avut tentative de cumpara Rodipet printr-o alta firma din gruparea lui, respectiv Bueno Corporation, transformata in Supremo Corporation. De altfel, Magnar System Com SRL a avut ca acoperire o alta firma care avea doar 14 salariati si 58 miliarde ROL datorii in 2002, anume Magnar System Com SA, ulterior desfiintata. Cu alte cuvinte, statul si-a facut-o cu mana lui. Nu vorbim aici de suma derizorie de 6 milioane de euro, reprezentand pretul de vanzare, oricum banii acestia se regaseau in conturile Rodipet de cateva ori mai mult. Ci si de pomeni fiscale constand in transformarea datoriilor de peste 17 milioane de lei in actiuni AVAS, care au fost vandute noului proprietar la un pret de 1 la suta din valoarea lor. Cine, cum si mai ales de ce s-au luat asemenea decizii paguboase ramane un mare mister. Inca.

Magarii financiare pe fata

Iar daca tot nu a existat nici cea mai mica forma de control post privatizare, gruparea lui Hassan Awdi a trecut serios la treaba. Cum grupul detinea 70 de firme, direct sau prin interpusi, a inceput o adevarata nebunie cu contracte de consultanta, de vanzare, de reprezentare, de inchiriere, de prestari de servicii (in realitate inexistente) sau de imprumut. Toata lumea imprumuta pe toata lumea si toti pe Rodipet, la gramada, si s-a ajuns pana acolo incat, cu un tupeu de zile mari, firmele creditoare din gruparea Awdi sa emita facturi de penalizare la restituirea creditelor. Apoi, daca Rodipet tot a fost dat cu burta de pamant, o buna parte din  aceleasi firme au acum pretentii la masa credala. Un alt exemplu de inginerie financiara a fost si achizitionarea in leasing a parcului auto, vanzarea lui ilegala catre Rodipet ca, dupa un an, aceleasi autovehicule sa fie din nou vandute, evident, tot Rodipetului. Mai mult, Rodipet ajunsese sa plateasca chirie unei firme detinute de Hassan, in conditiile in care imobilul era tot al Rodipetului.

Jaf cu acordul statului

Culmea este ca desi abia se mai taraia printre datorii, Rodipet ajunge sa acorde el insusi imprumuturi serioase, nu altcuiva decat propriului patron Awdi, care a bagat la inaintare o alta firma proprie din clan, respectiv SC Supremo Corporation SRL. Asa se face ca Rodipet o imprumuta cu 180 miliarde de lei, plus dobanzile aferente , in 2004, pe baza unui contract ce tine, mai degraba, de anuarul prostiei (atentie, Rodipet nefiind banca): se obliga, de-a oarba, sa nu solicite sumele mai devreme de termenul din 2 decembrie 2014. Asa ca, in anul de gratie 2011, desi este falimentar, nu poate cere niciun leu de la imprumutatul lui. Iar banii sareau din conturi cu viteza luminii. Una dintre firmele care controla Rodipet efectueaza plati catre acesta, de doua ori cate 650.000 RON, in aceeasi zi, si tot in aceesi zi retrage banii si ii vireaza catre o alta firma de-a lui Hassan Awdi, repectiv Monalisa Investment SA, cu specificatia „suma necuvenita” Rodipet, sau Network Press Concept SA, dupa rebotezare.

Boxa acuzatilor asteapta rechinii

Acelasi lucru se repeta inca o data, cand tot Magnar Two SRL achita catre Rodipet de trei ori cate 740.000 RON, adica 2.200.000 RON in aceeasi zi, si tot in aceeasi zi ii retrage  si ii vireaza urgent la Monalisa Investment SA. Cu aceeasi specificatie ca si in cazul precedent. Acest sistem de lucru, chiar si cu externalizari de fonduri, si nu numai, a facut ca procurorii DIICOT sa consemne in rezolutia de incepere a urmaririi penale a fratilor Hassan si Mehdi Awdi, patronii Rodipet, ca „grupul a operat conform unei anumite discipline si a unui anumit control la nivel national si international si si-a exercitat influenta in mediul politic, in mass-media, in sectoarele economiei, caracteristici esentiale care confera putere si autoritate crimei organizate”. Cercetarile continua pana la identificarea tuturor autorilor jafului si tragerea lor la raspundere, dupa cum s-a vazut in ultimele trei zile. Lumea asteapta ca in boxa sa vada nu directori si directorasi pe post de Acarul Paun, ci pe cei din sfera politicului si din institutiile responsabile, care au pus la cale privatizarea in forma ei dezastruoasa, care au aprobat-o si care, dupa aceea,  au stat cu capul in nisip, ca strutul, asigurand un climat prielnic comiterii faptelor.

Spuneam ca statul a luat cea mai mare teapa cu privatizarea Rodipet, dar, dupa cum au decurs lucrurile, arata ca si cum si-ar fi tras-o singur, cu buna stiinta.

author avatar
Andrei Coman
1.445 afisari

1 COMENTARIU

  1. ce a ti crezut prostilor ca arabii sa u indragostit de romani si de romania? dece ei nu investesc in industria solida in turism in sosele aceasya este intrebarea ei fac afaceri mari fantoma care sa poaye disperea peste noapte/ ce cladiri si parcuri fabrici samd au construit ei? unde este dmnul iliescu cu lozinca nu ne vindem tara? intoarceti bogatia romaniei romanilor cat timp se mai poate

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger