Cauta

Harta trenurilor groazei, la CFR

3,3 milarde de români călătoresc cu trenurile CFR în condiții jalnice. Pe anumite rute, însă, circulă așa-numitele trenuri ale groazei, din cauza numărului uriaș de călători care se înghesuie în cele două vagoane puse la dispoziție de Compania Căile Ferate Române.

Două trenuri de pe ruta suprasolicitată București Galați vor fi anulate

Potrivit raportului CFR Călători prezentat Autorității pentru Reforma Feroviară în vederea obținerii compensației de la buget, în 2019 3,3 miliarde de români au circulat și vor circula cu trenul. Cele mai aglomerate rute au înregistrat un număr imens de pasageri, care au călătorit unii peste alții, tasați în puținele vagoane ale trenurilor. Este vorba despre ruta București Nord-Constanța, care a avut nu mai puțin de 232,9 milioane de călători pe o medie de 10.48 trenuri pe zi. Pe locul doi s-a situat ruta București-Galați, cu 119 milioane de călători la o medie de 7,32 trenuri pe zi, urmată de ruta Iași- Timișoara Nord, via Radna-Arad, cu 108 milioane de pasageri și o medie de doar 1,99 trenuri pe zi. Pe celelalte locuri s-au plasat rutele București Nord-Baia Mare, cu 91,2 milioane de pasageri și cu o medie de doar 1,97 de trenuri pe zi, Constanța-Brașov, cu 55 de milioane de călători și 1,47 trenuri pe zi, București Nord- Craiova și București Nord – Cluj-Napoca, cu 52,9 milioane de călători.

Veniturile, jumătate din costuri

În prezent circulă trenuri interregio pe 92 de rute și trenuri regio pe 261 de rute din țară. Costurile anuale ale CFR Călători au fost de 2,1 miliarde de lei în 2016, 2,2 miliarde de lei în 2017, de 2,3 miliarde de lei în 2018 și de 2,6 miliarde de lei în 2019. Veniturile încasate au crescut de la 771 milioane de lei în 2016, la 1,13 miliarde de lei în 2019, însă pierderile sunt de 1,1 miliarde de lei, bani care ar trebui plătiți de statul român. Sindicaliștii CFR susțin că există o soluție pentru a stopa pierderile din sistem. ”Dacă s-ar cumpăra 500 de rame, atât automotoare, cât și trenuri clasice nu ar mai fi nevoie de subvenții. Am făcut socoteala la o locomotivă cu trei vagoane și 300 de locuri, cu un preț mediu al biletului de 10 lei, deși prețul este mult mai mare și un total de 1.200 de trenuri în circulație. Asta înseamnă venituri anuale de 2,6 miliarde de lei, ceea ce ar însemna un profit de 60 de milioane de lei. Și asta în condițiile în care statul nu mai dă niciun fel de compensație. Trebuie achiziționate de urgență cele 500 de rame, iar dacă statul nu vrea sau nu poate, atunci măcar să gireze împrumutul pe carev îl va face CFR pentru a le cumpăra”, ne spune Maxim Rodrigo, președintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

Ultimele stiri

  • Bolojan, contabilul dezastrului
  • BNS acuză manipularea prețului la energie și cere înființarea unei celule de criză
  • Populația excesivă de urși rămâne. Guvernul ia măsuri împotriva oamenilor
  • Trump încasează miliarde de dolari din taxe vamale. Cine e ”chicken out” acum?
  • CM 2026, cel mai scump din istorie!
  • Consiliul Fiscal, despre măsurile Bolojan: important e să nu se ajungă la dezordine socială
  • Becali, bătut, dar măcar pe plus! Cât încasează FCSB din Liga Campionilor
  • Investitorii au pariat greșit: spirala tarifelor amenință bursele europene
  • FACIAS: Viețile a mii de românce, puse în pericol după ce România a pierdut fondurile din PNRR pentru screeningul cancerului
  • Programul Bruxelles-ului pentru școli: fructe și legume „produse în Europa”
  • Exit mobile version