AcasăNewsCriza Chișinăului implică organizațiile internaționale. Consiliul Europei consultă Veneția

Criza Chișinăului implică organizațiile internaționale. Consiliul Europei consultă Veneția

Sursa foto: Twitter

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a solicitat de urgență opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu ultimele decizii asupra vieții politice din Republica Moldova, precum condițiile de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău, arată un comunicat al instituției.

Sursa foto Twitter

Oficialul european și-a exprimat îngrijorarea față de criza politică din Republica Moldova. El a îndemnat Parlamentul ales în mod democratic, Guvernul legitim și opoziției să acționeze cu calm și responsabilitate.

„Deciziile recente ale Curţii Constituţionale sunt greu de înţeles şi par arbitrare în lumina textului Constituţiei şi a standardelor internaţionale de drept. Într-un stat democratic toţi trebuie sa respecte Constituţia, în caz de incertitudine este întotdeauna necesar un sfat bun şi obiectiv. Prin urmare, am decis astăzi, în calitatea mea de secretar general, să solicit avizul urgent al Comisiei de la Veneţia cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condiţiile de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova”, a scris Jagland pe Twitter.

Declarația sa vine în contextul în care scena politică de la Chișinău se află în degringoladă. Deși alegerile generale au avut loc pe 24 februarie, până sâmbătă nu s-a format o majoritate guvernamentală la Chișinău. Presați de decizia Curții Constituționale, care l-a somat pe președintele Dodon să dizolve Parlamentul, ACUM și PSRM au abandonat rivalitatea și s-au constituit într-o alianță.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
73 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger