AcasăNewsHaosul declarațiilor pentru prețuri plafonate la energie! Românii au luat cu asalt...

Haosul declarațiilor pentru prețuri plafonate la energie! Românii au luat cu asalt furnizorii / Oameni puși degeaba pe drumuri

energieHaosul declarațiilor pentru prețuri plafonate la energie! Românii au luat cu asalt furnizorii / Oameni puși degeaba pe drumuri / captură Antena 3

Statul pune zilele astea pe drumuri circa 1.000.000 de consumatori care trebuie să meargă la furnizorul de energie să declare la care punct de consum ar dori să se aplice plafonarea (dacă au mai mult de un punct de consum în proprietate), să declare că au mai mult de trei copii în întreținere, că au echipamente medicale în dotare care consumă mult curent electric sau că au în întreținere monoparentală un copil.

1.000.000 de cetățeni – estimarea este făcută de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) -, încadrabili cel puțin într-una din categoriile menționate, vor face cozi la furnizori pentru o declarație pe proprie răspundere.

Mulți români preferă să depună fizic declarația

Mulți dintre ei au luat deja cu asalt furnizorii de energie. În ciuda frigului de afară, clienții unei companii energetice s-au așezat la rând în fața unui punct de lucru din Ploiești pentru a depune declarațiile.

Oamenii susține că se tem să nu plătească prețuri mai mari la factura de curent, de aceea s-au dus fizic la ghișeu, deși cererea și declarația pot fi depuse și online.

Și la Mehedinți oamenii au stat în frig pentru a depune declarațiile. În Drobeta Turnu Severin, zeci de oameni s-au pus la coadă încă de la primele ore ale dimineții.

Haosul e cu atât mai mare cu cât este neclar ce se întâmplă dacă ai mai multe puncte de consum la diferiți furnizori de energie, în diferite localități.

Legea se aplică și retroactiv pentru 2022

O nouă lovitură de teatru pe piața energiei. Legea plafonării obligă mulți dintre consumatori să achite mai mult la energia electrică, nu doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv, pentru anul 2022.

Anunțul a fost făcut de Asociația România inteligentă.

”Un cititor al site-ului Asociației Energia Inteligentă a semnalat un aspect, care, sincer, a scăpat în analiza noii legi a plafonării prețului la energie: articolul introdus în lege care stabilește că plafonarea se aplică la un singur loc de consum, nu se aplică doar de la 1 ianuarie 2023, ci și retroactiv pentru ultimele 4 luni din anul 2022. Aberant!!!

Legea plafonării prețului la energie electrică stabilește că dacă pentru perioada viitoare există posibilitatea să primești totuși preț plafonat, dacă parcurgi o anumită birocrație, legea nu îți dă nici o posibilitate ca pentru perioada trecută să beneficiezi preț plafonat. Ești pus la zid și trebuie să achiți din urmă mai mulți bani, chiar dacă ai consumat în anul 2021 în medie doar 95 kWh/lună, chiar dacă ai închis toate becurile și ai consumat și în anul 2022 în medie 91 kWh/lună, vine această lege și te obligă să achiți cu 90% mai mult. Aberant!!!

Să luăm exemplul care ni s-a prezentat la Asociație, un consumator de energie electrică are domiciliul la o adresă (fără a preciza dacă este proprietate proprie sau chirie), acolo unde și l-a stabilit pentru a-și putea înscrie copilul la o anumită școală, dar locuiește la un alt imobil, unde are reședința. La locul unde efectiv locuiește și are reședința a consumat 95 kWh în medie în anul 2021, energie electrică. În perioada 1 septembrie 2022 – 19 septembrie 2022 are un consum de energie electrică de 364 kWh, pentru care înaintea publicării noii legi a energiei trebuia să achite 247,52 lei, contravaloarea energiei electrice consumate. După noua lege este necesar să achite pentru acest consum realizat anterior existenței legii 473,2 lei, adică cu 92% mai mult. Aberant!!!

Solicităm schimbarea urgentă a acestei legi și eliminarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulți bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât și pentru consumurile viitoare, dar și pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperați la cozii uriașe la ghișeele furnizorilor. STOP aberațiilor!!!”, se arată pe pagina Asociației Energia Inteligentă.

author avatar
Andreea Vlad