AcasăNewsHaos militar la Suceava. Spitalele nu mai fac internări

Haos militar la Suceava. Spitalele nu mai fac internări

În Suceava nu mai este loc în spitale, iar județele limitrofe nu primesc pacienții de aici

Preluarea gestionării crizei de la Suceava de către militari nu a rezolvat mai nimic, spun medicii. În continuare cadrele medicale nu sunt testate, iar unitățile sanitare din județ sunt închise sau nu mai au locuri, susține conducerea Colegiului Medicilor Suceava.

În Suceava nu mai este loc în spitale iar județele limitrofe nu primesc pacienții de aici

Generalul Ionel Oprea, reactivat din pensie în funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății, nu pare a fi deloc salvatorul Sucevei. Haosul și dezastrul epidemiologic din acest județ este acum un haos militarizat, însă problemele majore nu s-au rezolvat în niciun fel, susțin medicii. Pacienții nu mai sunt primiți în spitale pentru că nu mai sunt locuri, aproape 1000 de cadre medicale sunt infectate sau în carantină, iar medicii din alte județe veniți aici îi numeri pe degete. ”Acum a venit așa-zisa conducere militară, care a dat vina pe medici, că se lucrează dificil cu ei. Evident că au venit ei cu un ordin de acolo. Deocamdată, după o săptămână, nu s-a întâmplat nimic aici, este nemulțumire din partea cadrelor medicale, pentru că în continuare nu sunt testate, se lucrează 12 ore pe secții unde sunt bolnavi infectați, indiferent de ce specialitate are doctorul. Miercuri era de gardă la secția infecțioase un doctor de la buco-maxilo-facială, vă dați seama, dar nu au ce face. Cei mai mulți doctori sunt bolnavi sau izolați. Din 1.300 de cadre medicale cât avea spitalul, mai sunt puțin peste 300 active. Au spus că vin de la Cluj 20 de medici, dar nu a venit nimeni, au venit câțiva de la Iași și au plecat după două zile, tot de la Iași a venit un medic ginecolog cu doi rezidenți și un infecționist și un anestezist de la București. Oricum, per total situația este cât se poate de gravă. Chiar și azi am vorbit cu medicul șef de la ATI, care este în izolare, și mi-a spus că este jale acolo, că nu mai au locuri unde să pună pacienții foarte gravi. Sunt 700 de pacienți infectați în tot spitalul și 35 sunt la reanimare. Toți pacienții care au alte afecțiuni au fost îndrumați spre alte spitale, s-au dus la Rădăuți, dar și acolo este plin, Spitalul Fălticeni s-a închis, Spitalul Câmpulung s-a închis și au mai vrut să trimită la Botoșani, dar ăia au refuzat. Mai trimit la Iași, dar și acolo foarte greu primesc, pentru că vin dintr-o zonă foarte periculoasă și fiecare se păzește cum poate. Nu știu cum e cu conducerea asta militară, pentru că asistenta care a venit zilele trecute cu un caz grav nu a reușit să comunice cu nimeni. Ar fi trebuit să se știe că se externa un pacient și bolnavul putea ocupa locul acestuia, nu să-l plimbi 9 ore. Aici este vorba despre coordonare. Militarii stropesc în fiecare zi curtea spitalului, ca și cum de acolo ar sări covizii ca leoparzii în spital, au închis o arteră principală a orașului din fața spitalului. Au dezinfectat și în cimitir. Deocamdată nu se văd rezultate de la conducerea militară. Eu mă așteptam ca atunci când vine armata să nu mai discute cu nimeni, să aibă niște principii foarte clare, să aibă o viziune pe termen scurt care să rezolve situația. Dar generalul Oprea a pus la conducerea spitalului un medic militar cu specialitatea medicină de familie”, ne-a declarat dr. Silviu Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava.

Cum s-a ajuns aici

Președintele Colegiului Medicilor Suceava arată că situația catastrofică din județe a fost cauzată atât de fosta conducere a Spitalului Județean Suceava, care nu a asigurat echipamente de protecție cadrelor medicale, cât și de Guvern, care nu a luat măsuri de carantinare și izolare când diaspora s-a întors acasă. ”A venit exodul din zonele roșii ale Europei, iar cei care au venit nu au declarat și pentru asta este vinovat Guvernul, care nu a luat măsurile necesare și nu sunt luate nici acum, pentru și acum intră în țară foarte mulți și spun că vin din altă parte, ajung la izolare, dar nu respectă izolarea, ați văzut, se trecea și pe jos de la Nădlac, veneau cu avionul la Cluj și după aceea veneau la Suceava”, a mai afirmat dr.Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
665 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger