AcasăNewsHaos în Israel. Netanyahu are ștreangul de gât

Haos în Israel. Netanyahu are ștreangul de gât

Vestea zilei în politica internațională vine de la Tel-Aviv, acolo unde Knessetul a fost dizolvat. A treia oară în decurs de numai 12 luni! Urmează alegeri anticipate, iar pentru Benjamin Netanyahu au apărut deja primele semne panică. Anchetat într-un dosar care vizează traficul de influență și luarea de mită, fostul prim-ministru vede ștreangul așezat în jurul gâtului. Singura întrebare care-l macină este cine-i va trage scaunul de sub picioare – rivalul Benny Gantz sau imprevizibilul Avigdor Lieberman? 

În Israel a expirat termenul pentru formarea unui guvern de uniune națională. Liderii celor trei mari partide n-au ajuns la niciun consens politic, astfel că Parlamentul a fost dizolvat, iar alegerile legislative, programate. În martie, evreii sunt chemați din nou la urne, dar și de această dată există temeri că nu se va ajunge la o majoritate. Likud și Albastru și Alb domină scena Knessetului, însă balanța o înclină decisiv doar opțiunea Israel Beitenu, partidul înființat și condus de Lieberman. Basarabean la origine (s-a născut la Chișinău), Lieberman a fost un apropiat al premierului Netanyahu, de care s-a distanțat după o ceartă aprigă ce a vizat drepturile acordate ultra-ortodocșilor evrei – prea multe, considera Avigdor Lieberman.

Alegeri pe viaţă şi pe moarte

Însă, alegerile din primăvară trebuie privite și dintr-un alt context. Ele reprezintă granița dintre viață și moarte, căci Benjamin Netanyahu are un rechizitoriu stufos: acuzat de luare de mită, fraudă, trafic de influență și încălcarea încrederii. Dosarul a fost finalizat în octombrie, când fostul prim-ministru se străduia să închege un guvern care i-ar fi asigurat imunitate în fața anchetei procurorilor. Dacă la alegerile viitoare nu reușește să convingă electoratul și părăsește scena politică, Netanyahu ajunge după gratii, dau asigurări jurnaliștii israelieni, care vorbesc deja despre retragerea sprijinului din partea formațiunii Likud. La precedentele alegeri, din luna septembrie, Benjamin Netanyahu și Bennt Gantz au mers cap la cap – 33 de locuri în Knesset pentru Albastru și Alb, 32 pentru Likud. Pentru a putea forma un guvern, este necesar să se atingă pragul unei majorități: 61 de voturi în favoare din cele 120 de locuri ale Parlamentului!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger