AcasăNewsHalucinant! Mesajul RO-ALERT a venit la o orã dupã viiturã

Halucinant! Mesajul RO-ALERT a venit la o orã dupã viiturã

Viiturile au fost anunţate pe bazine hidrografice care nu aveau legãturã cu Rucãr

Sistemele de avertizare a populaţiei în caz de pericol iminent dau rateuri unul câte unul. RO-ALERT, cel mai revoluţionar dintre acestea, lansat cu mare tam-tam de cãtre autoritãţi, alerteazã oamenii abia dupã ce i-a lovit viitura. În Argeş, mesajul a venit cu orã mai târziu, iar estimarea locului în care urma sã vinã dezastrul a fost total greşitã.

Viiturile au fost anunţate pe bazine hidrografice care nu aveau legãturã cu Rucãr

Apele au venit peste oamenii din Valea Stãneşti a comunei Rucãr, din Argeş, cu asemenea furie încât le-au ras casele de pe faţa pãmântului. Primarul comunei Rucãr era deja în alertã dupã ce se anunţase codul portocaliu în judeţ, dar habar nu avea unde o sã vinã urgia. “A fost viiturã mare de tot, mai rãu decât oriunde. Totul a fost inopinat, nu s-a putut face absolut nimic. Oamenii au fost surprinşi de viiturã, iar noi am ajuns aici dupã ce ne-au înştiinţat dânşii. Apa a venit din munte, a intrat efectiv în casele lor, a luat o femeie cu scarã cu tot, pe alţi copii i-a strivit cu uşa. Pe femeia rãnitã am gãsit-o îngropatã în nãmol, avea ambele picioare rupte şi clavicula ruptã, iar acum este la spital în Ploieşti”, ne spune Ionel Dulama, primarul comunei Rucãr. Viitura a lovit la 15.45, iar o orã mai târziu sosea şi mesajul RO-ALERT: “Avertizare hidrologicã de cod portocaliu în data de 5 iulie în intervalul orar 16.45- 24 ce vizeazã scurgeri importante pe versanţi, torenţi, viituri rapide pe râuri mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite, depãşiri ale cotelor de inundaţii pe râurile din bazinele hidrologice Dâmboviţa, bazin superior, râul Târgului, bazin superior, Argeşel, bazin superior. Luaţi mãsuri de autoprotecţie şi de adãpostire, evitaţi deplasãrile. ISU Argeş”. Primarul comunei Rucãr ne spune cã la ora la care a sosit mesajul RO-ALERT erau toţi bãgaţi în nãmol, încercând sã o salveze pe femeie. “Nu aveam ce mãsuri sã luãm pentru cã nu ştiam unde se întâmplã, eram deja mobilizaţi, cu utilajele, cu personalul, dar nu ştiam încotro sã o luãm”, afirmã primarul din Rucãr.

De ce nu sunã sirenele

Dezastrele provocate de viiturile din Prahova din 31 mai şi din iunie nu au fost anunţate în niciun fel. Sirenele nu au fost activate, înregistrându-se pierderi de vieţi omeneşti. Patru copii au fost ucişi de ape, dupã ce au fost luaţi din casã cu saltea cu tot, iar un bãrbat de 40 de ani a fost înghiţit de o viiturã în timp ce se plimba pe lângã râul Prahova cu ATV-ul. Dacã sirenele ar fi sunat, cu siguranţã cã oamenii aceia ar fi trãit şi astãzi. Primarii spun cã ISU i-a instruit sã porneascã sirenele abia atunci când se produc viituri pe râurile mari. “Mijloacele de alarmare sunt activate de cãtre primãrii pe baza informaţiilor pe care le primesc de la instituţiile abilitate. În funcţie de pericolul generat de aceste fenomene hidro-meteorologice extreme, se dispun şi mãsurile de alarmare a populaţiei din acea zonã prin intermediul sirenelor de alarmare publicã. Este regretabil cã primarii nu acţioneazã sirenele, pentru cã noi asta urmãrim prin exerciţiile astea, sã le îmbunãtãţim lor timpul de reacţie şi sã putem sã avertizãm populaţia cât mai rapid. Nu neapãrat trebuie sã sune sirena, se poate merge şi cu portavocea prin sate sã-i avertizeze pe localnici. Au fost localitãţi prin ţarã care au activat sirenele, unele, cu sirene electrice, au folosit şi mesaje vocale”, ne-a declarat mr.Cãtãlin Chircã, purtãtor de cuvânt al Inspectortului General pentru Situaţii de Urgenţã.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
401 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger