AcasăNewsHalalai, un bancher cu trecut patat pentru sefia EximBank

Halalai, un bancher cu trecut patat pentru sefia EximBank

Traian Sorin Halalai este in carti pentru functia de presedinte EximBank

Ministerul Finantelor Publice, actionarul majoritar al EximBank, a convocat joi Adunarea Generala a Actionarilor bancii, ca sa decida noua conducere.

Traian Sorin Halalai este in carti pentru functia de presedinte EximBank

Viitorul presedinte al bancii pregatit de AGA este Traian Sorin Halalai, un individ care are pete in CV, dar este sprijinit de Victor Ponta.

EximBank

Cel care urmeaza sa fie numit in functia de presedinte al Bancii de Export Import a Romaniei (EximBank) este, potrivit unor surse bancare, Traian Sorin Halalai, actualmente directorul general adjunct si membru al Consiliului de Administratie al Bancii Romanesti. Aceleasi surse vorbesc despre o presupusa schimbare a echipelor de conducere, atat la EximBank, cat si la CEC Bank, singurele banci ramase in portofoliul statului roman. In cazul EximBank, in presa au aparut deja informatii ca Halalai ar avea sprijinul direct al lui Victor Ponta. Este oare bine sa politizam conducerea celor doua banci de stat? Nu mai conteaza principiul profitabilitatii in evaluarea managementului unei banci? Sunt intrebari fara raspuns.

CV cu probleme

Potrivit propriilor sale declaratii, Traian Sorin Halalai a urmat ASE-ul, specialitatea finante-banci si contabilitate (1990-1995) si are un master in finante-banci (1995-1996). El sustine ca a fost si asistent universitar la ASE, in perioada 1995-1998, insa, in mod bizar, din CV nu rezulta ca ar fi indeplinit intocmai cerintele legale de vechime la catedra pentru a obtine acest grad universitar.

In 2005, Halalai a fost amendat de catre CNVM, pentru neregulile descoperite la ING

Halalai a detinut in perioada 1998-1999 pozitii de conducere in cadrul ING Securities SA si, intre 1999 si 2006, la ING Romania, unde a ajuns pana in functia de Chief Financial Officier. Ce a uitat sa mentioneze Halalai in CV au fost sanctiunile primite in ultimii ani, pentru incalcarea normelor bancare. Conform documentelor intrate in posesia „National”, Halalai, in calitate de reprezentant al compartimentului Control Intern la ING Securities, a avut mari probleme cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in 2004 si 2005. Atunci, CNVM a constatat incalcarea normelor de functionare si autorizare privind efectuarea unor tranzactii bancare, fapte pe care, in calitatea sa oficiala, Halalai putea sa le previna. In 2005, CNVM a dispus sanctionarea lui Halalai, cu o amenda de 1.500 de lei. Ulterior, in mod absolut ciudat, netinand cont de petele din CV-ul lui Halalai, BNR a aprobat ca acesta sa devina director general adjunct si membru in Consiliul de Administratie la Banca Romaneasca. In timp ce multe intrebari raman fara raspuns, gurile rele sustin ca, prin numirea lui Halalai la carma EximBank, s-ar urmari doar acordarea unor „ajutoare de stat unor clienti prestabiliti”.

Miscare bizara

In toata aceasta valtoare, Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, crede ca este nevoie de stabilitate in mediul de afaceri, inclusiv la nivelul celor doua entitati din sistemul bancar romanesc. De altfel, intr-un comunicat de presa, dr. Mihai Ionescu avertizeaza: „Nu punem in discutie CV-urile numelor vehiculate si nici ale actualei echipe de conducere EximBank. Pentru ca, dincolo de nume, gravitatea „miscarii” anuntate deriva dintr-o carenta de fond: politizarea bancii. Nu o data Asociatia noastra, alaturi de reprezentanti ai mediului de afaceri,  a semnalat guvernantilor efectele nefaste ale politizarii bancilor de stat. Nicaieri in lume bancile, inclusiv cele de stat, nu sunt institutii politice, singurul criteriu de management este profitul. Or, si in cazul celor doua banci de stat din Romania rezultatele din ultimii ani, ani de criza, au dovedit ca au fost singurele care si-au marit semnificativ apetitul pentru creditarea sau garantarea afacerilor, spre deosebire de restul sistemului bancar, unde fenomenul a fost invers”.

Cadou otravit pentru exportatori

Dr. Mihai Ionescu, secretar genral ANEIR, crede ca politizarea EximBank, care deriva din schimbarea echipelor la fiecare ciclu electoral, este nefasta. „Exportatorii au fost primii care au resimtit costurile, fiindca de fiecare data se iau lucrurile de la capat, cu oameni care nu cunosc specificul activitatii de comert exterior. Daca Romania a fost campioana Europei in 2010 si 2011 in procesul de recuperare a pierderilor la export in perioada de criza, reusita are la baza si contributia substantiala a celor doua banci de stat – EximBank si CEC Bank, ambele rasplatite de Asociatia noastra in cei doi ani cu Marele Trofeu ANEIR. Iar acum, cand exportatorii romani parcurg o perioada extrem de dificila, politicienii le pregatesc drept „cadou”….destabilizarea EximBank”, a mai adaugat secretarul general ANEIR.

author avatar
Dan Bratu
4.268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger