AcasăNewsHai la cea mai tare expozitie de pasari exotice din Balcani: GRAN...

Hai la cea mai tare expozitie de pasari exotice din Balcani: GRAN Balkans CUP COMPETITION!

Sorin Florea alaturi de canarul campion la seniori al Serbiei din anul 2010, denumit Frank Sinatra

Cu ocazia organizarii expozitiei Asociatiei Ornitologice Romane ce va avea loc la Bucuresti pe 2-4 decembrie, in cadrul Complexului Bucur Obor, Clubul Canarului Slavujar organizeaza primul concurs de cantec al canarilor Slavujar din Romania, GRAN Balkans CUP COMPETITION cu participarea extraordinara a Serbiei si Macedoniei la invitatia presedintelui clubului roman Sorin Florea.

 

Sorin Florea alaturi de canarul campion la seniori al Serbiei din anul 2010, denumit Frank Sinatra

De asemenea la invitatia lui Sorin Florea presedintele Clubului Slavujar din Romania a primit vizita omologului sau din Serbia, Branislav Karajovic, arbitru si campionul Serbiei in anul 2010 la canari de cantec Slavujar.

Competitia pentru canarii de cantec va avea loc sambata, 3 decembrie 2011 si va include 3 sectiuni fiecare cu cate 3 premii plus un premiu pentru cel mai bun canar al concursului. Comisia de arbitri este formata din memebrii clubului Slavujar din Serbia: Branislav Karajovic (presedinte), Arandelovic Zivotije si Stojadinovic Milovan.

Vineri 2 decembrie vor avea loc alte sase competitii, in care se vor intrece urmatoarele categorii de pasari: canarii de culoare, canari de postura, perusi standard englezi, papagali, pasari exotice, pasari indigene si hibrizi, castigatorii de la fiecare concurs urmand sa fie premiati cu trofee si diplome.

La eveniment se vor prezenta persoane din showbiz-ul autohton, ziaristi si oameni din lumea sportului printre care: Rudel Obreja, Lucian Bute, Viorel Simion, JoJo Dan si multi altii.

Clubul Crescatorilor de Canari de Cantec Slavujari din Romania

Frumoasa poveste a Clubului Crescatorilor de Canari de Cantec Slavujari din Romania a inceput din dragoste pentru natura si pentru cantecul minunat de privighetoare.

In a doua jumatate a secolului XX in Serbia au existat crescatori ai speciei de canari cantatori cunoscuta sub numele de „Slavujari”. Canarul cantator sarbesc – Slavujar, isi are originea pe intreg teritoriul Serbiei. Aceste pasari au un „repertoriu” foarte larg de sunete, majoritatea lor provenind din cantecul privighetorii. Dupa decenii intregi de munca asupra exemplarelor de reproducere si de selectie a specimenelor de elita, crescatorii lucreaza acum la selectarea si adaptarea melodiilor din sunetele canarului privighetoare slavujare. Astfel, avem un Slavujara care canta un numar de ture (exista si exemple extreme de peste 30 ture).

Afla mai multe despre Asociatia Ornitologica Romana!

Pentru o munca mai buna si mai rapida in crearea acestei noi specii, in Sectiunea cantece de canar a fost introdus „Cantatorul sarb – Slavujar ” de catre Uniunea Organizatiilor pentru Protectia si ingrijirea Pasarilor din Iugoslavia, in prezent federatia ornitologica sarba SOF, la data de 24.06.2000, in Krusevac. Astazi, avem un standard de lucru pentru crearea acestei specii, care asigura anumite proprietati fonetice si poemul in sine al acestor pasari. „Cantatorul sarb – Slavujar”, se prezinta in diverse moduri: alb, galben, albastru, verde si combinatii de galben si verde, varietatea alb si albastru si Isabel (Isabel galben si Isabel alb). Poate sa exista cu sau fara un „mot” de 14-16 cm.

Cantecul speciei Slavujara este impartit in 2 parti: impusa si la liber. Partea impusa a repertoriului are 26 melodii si deriva si cantecul privighetorii impartit in 4 categorii (greu, semi-greu, mediu si usor). Melodiile libere din repertoriului privighetorii apartin altor cantece care reprezinta partea impusa a repertoriului altor pasari, in special ciocarlie, sturz, etc. Regula este ca punctele cumulate obtinute in cele doua sectiuni, impusa si la liber, trebuie sa reprezinta un raport de 70% la 30% (partea libera nu trebuie sa depaseasca 30%).

Competitiile care implica aceste pasari este de regula guvernata de anumite reguli. Pasarile pot concura la patru categorii: tinere (clocit intr-un concurs din anul respectiv), adult (clocite in anul sau anii precedenti), pereche de pasari tinere-adulte si ansamblu de 4 pasari (tinere sau adulte).

Pasarile sunt evaluate cel putin doi arbitrii care sunt din locuri diferite, iar pasarile concureaza timp de 15 minute. in categoria „tineri” poate exista un tril Slavujar Kanarinska care sa primeasca puncte negative in categoria pasarilor adulte 2 triluri Kanarinska. Pasarile cu un tril nedorit (Ćivko si cha pKa) sunt descalificate, la fel si cele care un numar mare de triluri kanarinskih din numarul prescris. Suma totala a punctelor pe care pasarile le obtin astfel, se cumuleaza cu cele pentru impresia generala pe care pasarea o lasa arbitrilor prin interpretare, tonul vocii, numarul de triluri, etc.

Unul dintre documentele de baza care trebuie sa existe, care este depus de fiecare crescator si care este eliberat de Sectiunea Ligii inainte de prima competitie din an, care este una dintre conditiile pentru a intra in concurs. Registrul pasarilor clocite contine numarul de tonuri, culoarea parintilor cunoscuti (numarul de tonuri al acestora) pentru fiecare an calendaristic separat. Pasarile care nu sunt incluse in registru nu au dreptul de a participa la concursuri, in nicio categorie.

In Romania presedintele fondator al Clubului Crescatorilor de Canari de Cantec Slavujari din Romania este omul de afaceri Sorin Florea care este indragostit de natura si de frumos. Clubul s-a infiintat in aprilie 2011 in urma mai multor vizite facute in Serbia, in mai multe orase cum ar fi Belgrad, Krusevac, Subutica si achizitionarea unor pasari de mare valoare din competitiile organizate in Serbia si anume campionii Serbiei de juniori, seniori din 2009-2010 si a altor pasari care s-au clasat pe locurile 2,3 in diferite competitii locale si nationale.

Totul a inceput prin prietenia cu Presedintele Clubului de Canari de cantec Slavujari din Serbia, domnul Branislav Karajovic si domnul Sorin Florea.

Federatia Ornitologica Romana a luat nastere prin cooperarea dintre Asociatia Ornitologica Romana si Clubul Crescatorilor de Canari de Cantec Slavujari din Romania nou format si a clubului de canar Mallinois, format de domnul Mihai Stere.

Anul acesta, campionul Serbiei de juniori este un canar galben Slavujar care canta 34 parti de privighetoare si care la concursul national din data de 26-27 Noiembrie, de la Subotica, a primit de la domnul Branislav Karajovic numele de “Lucian Bute” stiind de pasiunea domunului Sorin Florea pentru box si relatia pe care acesta o are cu campionul nostru.

Campionul de seniori din Serbia din acest an este fratele canarului ce poarta numele de “Frank Sinatra” (vezi foto).

 

author avatar
Ciprian Purice
3.403 afisari

1 COMENTARIU

  1. CRED CA AR TREBUI SA EXISTE UN ASEMENEA TARG, SAPTAMINAL, UNDEVA PE LINGA BUCURESTI.
    AR INCINTA COPII SI NU NUMAI

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger