AcasăNewsHackerii, noua armata a lui Putin, pentru ca pot

Hackerii, noua armata a lui Putin, pentru ca pot

Cyberatacurile pe care Rusia este suspectata ca le face in Franta, in cadrul campaniei prezidentiale din Hexagon, reprezinta ”o ingerinta inacceptabila”, a declarat ieri ministrul francez de Externe,  Jean-Marc Ayrault. Dar oare ce credeau strategii Pentagonului sau cei din Silicon Valley sau liderii UE?  Ca rusii o sa joace doar Tetris la calculator?

Declaratiile diplomatului francez sunt ultimele de acest fel de pe o lunga lista inceputa de SUA si continuata de UE si NATO. Kremlinul, via Internet, cauta sa influenteze procesele electorale din Europa si de peste Ocean, in timp ce victimele neprihanite reactioneaza precum gasca lui pitigoi. Asta pentru ca preferintele rusilor sunt extremistii i nationalistii din SUA (Trump) sau din UE (Le Pen, Viktor Orban). ”Este suficient sa privim pentru care candidati -Marine Le Pen sau Francois Fillon- isi exprima Rusia preferintele, in timp ce Emmanuel Macron, care are un discurs foarte european, primeste cyberatacuri”, a spus Jean-Marc Ayrault. ”Rusia este prima care afirma ca neamestecul in afacerile interne este principiul de baza a vietii internationale”, a continuat Ayrault, care a avertizat ca Parisul ”nu va accepta nici o ingerinta, cyberatacuri sau difuzarea de informatii false, venind in special din Rusia”. Scrutinuri importante au loc in acest an in Europa, in special in Germania si in Franta, iar numerosi experti, servicii de informatii acuza Moscova ca vrea, via cyberatacuri sofisticate si campanii de dezinformare, sa le influenteze rezultatele. Surprinzator sau nu, diplomatul francez i-a bagat si pe americani in sacul cu hackeri. ”Orice tentativa a Statelor Unite de a-i diviza pe europeni va fi condamnata la esec, pentru ca nu au mijloace de a compensa avantajele pe care le aduce UE membrilor sai”. Pentru Jean-Marc Ayrault, „anumite atitudini sau declaratii lasa sa se inteleaga ca SUA si Rusia vor sa slabeasca Europa”. Anterior, si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denuntat noi ”dezinformari” intrebat fiind ce parere are despre faptul ca ministrul german al Apararii a confirmat informatii aparute in Der Spiegel potrivit carora soldati ai Bundeswehr-ului deplasati in Lituania, in cadrul NATO, au fost acuzati in mod fals de viol. ”Se dovedeste cat de important este sa ramanem vigilenti in materie de informatie si sa veghem independenta mass-media. NATO nu va face niciodata propaganda pentru a contra propaganda altora”, a spus Stoltenberg, care s-a declarat ”preocupat” de buna desfasurare a alegerilor din tarile NATO. ”In fata cyberatacurilor dezvoltam noi tehnologii si am pus in practica deja o echipa de interventie rapida care poate fi trimisa in tarile membre pentru a le ajuta sa-si protejeze retelele si sistemele de protectie”. ”Tarile vizate de etacuri au stabilit ca deseori acestea au in spate o entitate statala, in special Rusia, la fel si cele care au vizat NATO, din ce in ce mai sofisticate. Anul trecut au fost in medie 500 pe luna, necesitand interventia expertilor nostri, cu 60% mai mult ca in 2015”, a informat Stoltenberg.

Lavrov: Aratati dovezile

Mai multi lideri europeni si-au exprimat ingrijorarea fata de atacurile informatice ale rusilor, in fata carora ”democratiile sunt dezarmate”. ”Contest pe faptul ca cetatenii pot judeca cu propria minte”, a spus Angela Merkel, la conferinta de Securitate de la Munchen. ”Este o provocare pentru democratii”, a prevenit Merkel, dorind in ” dialog intre Europa si Rusia” pe aceasta forma de ”razboi hibrid”. ”Aratati dovezile”, a replicat sec ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a dat exemplul spionarii de catre CIA a campaniei prezidentiale din Franta, din 2012, sau interceptarile facute de NSA in Germania. Sau ca Donalt Trump acuza direct media precum New York Times , CNN si altele ca sunt ”dusmanii poporului american”.

Multe calculatoare dauneaza la creier

Pe de alta parte, este curios cum o tara ca SUA, parintele Internetului, se clatina asa rau din cauza hackerilor rusi, in incercarea lor de a estompa mereu linia dintre adevar si fals. Curios cum o tara superinformatizata, de unde decurge o supraveghere aproape totala, incaseaza ca un sac de box atacurile piratilor rusi. Si daca este asa de superinformatizata se poate banui si ca ai sai cetateni nu pot fi dusi de nas si trasi de sfori asa cum ar vrea Ivan. Uite ca lucrurile nu stau chiar asa. ”Internetul asta e mare”, radea sacrastic Vladimir Putin. De ce ataca rusii ca-n branza? Pentru ca pot si exista o branza.

author avatar
Tudor Borcea
71 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger