AcasăNewsHackerii lovesc din nou lumea

Hackerii lovesc din nou lumea

Expertii societatii de securitate informatica Proofpoint au descoperit un nou atac informatic legat de WannaCry, denumit Adylkuzz, care a afectat sute de mii de computere din întreaga lume în scopul de a crea si recupera o moneda virtuala fara stirea utilizatorilor.

Calculatoarele se transformă în adevărate bancomate

Noua metoda utilizeaza de-o maniera si mai ”discreta” si în scopuri diferite instrumentele de piratare recent divulgate de catre Agentia de Securitate Nationala a SUA (NSA) si vulnerabilitatea, acum corectata, a Microsoft, a explicat Nicolas Godfier, expert la Proofpoint, citat de Afp. ”Nu se cunoaste înca amploarea pagubelor dar sute de mii de calculatoare ar putea fi infectate”, a precizat Robert Kolmes, vicepresedinte de produs la Proofpoint care a dat asigurari ca acest nou atac este ”de o anvergura mult mai mare” decat WannaCry.

Un cyberatac mai rentabil

Concret, acest malware este introdus în computerele vulnerabile gratie aceleiasi brese (vulnerabilitati) a Windows folosita de WannaCry. Malware-ul creaza, de-o maniera invizibila, unitati ale unei monezi  virtuale de nedetectat, denumita Monero, comparabila cu Bitcoin.

Bitcoin face pui via<br >piraţii cibernetici

Datele care permit utilizarea acestor castiguri sunt extrase si trimise la adrese criptate. ‘Desi mai silentios si fara a necesita interfata cu utilizatorul, atacul Adylkuzz este mai profitabil pentru infractorii cibernetici. Acest atac cibernetic îi transforma pe utilizatorii infectati în participanti la finantarea agresorilor lor”, explica Proofpoint. Pentru utilizator ”simptomele atacului sunt în special o încetinire a performantelor calculatorului”, mai precizeaza expertii Proofpoint, potrivit carora atacul ar fi putut fi lansat în 2 mai sau chiar în 24 aprilie si este înca în desfasurare. Proofpoint mai informeaza ca a reperat computere care au platit astfel echivalentul catorva mii de dolari fara stirea utilizatorilor lor. Potrivit lui Robert Holmes, ”au mai existat atacuri de acest tip, cu software care creeaza moneda criptografica, dar niciodata de aceasta amploare”. Recentul atac WannaCry a afectat peste 300.000 de calculatoare în 150 de tari, potrivit consilierului petru securitate nationala a presedintelui american Donald Trump, Tim Bosseert.

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
127 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger