AcasăNewsHackerii au preluat controlul rachetelor Patriot stationate in Turcia

Hackerii au preluat controlul rachetelor Patriot stationate in Turcia

Rachete germane Patriot desfasurate in Turcia au fost piratate si au trecut sub controlul piratilor informatici pentru o bucata de timp, a informat publicatia Behorgen Spiegel.

Specialistul în cybersecuritate Winn Schwartau admite posibilitatea unui atac al sistemelor Patriot

Rachete anti-aeriane Patriot de fabricatia americana, stationate in apropierea orasului Kahramanmaras la frontiera cu Siria, au fost vizate de un atac cibernetic, marti. Potrivit informatiilor Behorgen Spiegel, sistemele de rachete, utilizate de armata germana pentru a-si proteja aliatul NATO, Istanbul-ul, au executat ”ordine inexplicabile”, nefiind precizata natura acestor comenzi. Publicatia explica ca racheta piratata a avut doua puncte slabe in sistemul de securitate, care ar fi fost speculate de hackeri. Unul este sistemul de interoperabilitate al senzorului, SSI  (Sensor-Shooter-Interoperability), care permite schimbul in timp real de informatii intre lansator si sistemul de control.

Winn Schwartau

Un alt punct slab ar fi fost un cip care controleaza ghidarea rachetei. Sistemul Patriot este in serviciul armatei SUA din 1984, fiind utlizat prima data in primul razboi din Golf, in 1981. Nu este prima data cand un echipament militar american a fost compromis de un cyberatac. In 2013, hackeri presupusi chinezi au avut acces la schemele sistemelor de armament cele mai avansate ale Pentagonului (Patriot, elicoptere Black Hawk si chiar ale avioanelor F-35). Turcia a cerut protectia NATO in 2012, in timpul razboiului civil in Siria, cand confruntarile militare s-au apropiat de frontiera sa. In iunie 2015, Germania a plasat rachetele Patriot la frontiera turca, in cooperare cu SUA si Italia.

Expert: daca sunt comandate de la distanta, pot fi piratate

Winn Schwartau, expert in cybersecuritate, intrebat de Russia Today, a estimat ca dezvaluirile publicatiei germane pot fi fondate. El a explicat ca principala problema a sistemelor de rachete actuale rezida in faptul ca ele nu trebuie conectate la alte sisteme, precum Internet. ”Daca hackerii au gasit un mijloc de a penetra aceste sisteme, aceasta inseamna ca cei care le-au creat le-au configurat prost”, a spus acesta. Intrebat daca acest lucru este posibil, Schwartau a spus: ”Greu de raspuns la aceasta intrebare, dar daca s-au conectat la alte retele sau alte sisteme, atunci da”. Daca aceste atacuri au fost intr-adevar comise, ele au fost facute sa puna in evidenta o problema de securitate, a fost de acord expertul. ”Depinde de natura hackerilor, daca sunt infractori sau nu. Deseori, in spatele atacurilor contra sistemelor de armament stau ”hacktivisti” in momentul in care in joc se afla consideratii politice” , a mai spus acesta.

 

author avatar
Tudor Borcea
499 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger