AcasăNewsGuvernul vrea să crească impozitul pe salarii. Angajații care vor plăti statului...

Guvernul vrea să crească impozitul pe salarii. Angajații care vor plăti statului mai mult de jumătate din leafă

bani

Românii care încasează salarii mai mari ar putea fi impozitați suplimentar de către stat. Guvernul pregătește un act normativ care va introduce noi praguri de impozitare în funcție de veniturile câștigate.

Guvernul pregătește supra-impozitarea românilor care obțin salarii mai mari. Vizați vor fi, cu precădere, angajații firmelor care activează în domeniul IT sau în cel al dezvoltării tehnologiilor de vârf, unde salariile ajung la câteva mii de euro pe lună.

Salariile IT-iștilor, supraimpozitate

O astfel de măsură a fost propusă de PSD încă din momentul intrării la guvernare, în actuala coaliție. Cei din PNL s-au opus introducerii unui impozit progresiv și au rezistat până acum, la presiunile colegilor de guvernare. Conform Antena 3, se pare că rezistența a ajuns la final, mai ales că se apropie și termenul la care funcția de premier va fi preluată de Marcel Ciolacu.

Conform scenariului care se conturează la nivel guvernamental, supraimpozitarea veniturilor salariale ar porni de la 10.000 de lei. Pentru salariile care depășesc această valoare va fi introdus un impozit suplimentar, de 6%. Astfel, de la 10% cât este cota unică, se va ajunge la un impozit de 16 %.

Concret, arată analiza Antena 3, pentru un venit net de 10 000 de lei, adica un brut de aproximativ 17.000 de lei, de la impozitul de 10% plătit acum, adică 1100 de lei, se va ajunge la un impozit de 16%, ceea ce înseamnă încă 700 de lei plătiți către stat. În total, un angajat va plăti un impozit de circa 1.800 de lei.

author avatar
Andreea Vlad