AcasăNewsGuvernul vrea adoptarea votului prin corespondenta pana-n aprilie

Guvernul vrea adoptarea votului prin corespondenta pana-n aprilie

Guvernul a decis sa reia tema votului prin corespondenta si si-a propus sa adopte actul normativ pana cel tarziu la sfarsitul lunii aprilie, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre aprobare, releva programul legislativ al Executivului pentru acest an.

Proiectul de Lege privind organizarea si desfasurarea votului prin corespondenta al cetatenilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate a fost inclus in programul legislativ al Executivului, pentru Ministerul Afacerilor Externe fiind fixata luna aprilie ca termen limita de prezentare a actului normativ in sedinta de guvern.

In urma cu trei saptamani, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat faptul ca Uniunea nu va sustine introducerea votului prin corespondenta, argumentand ca in acest caz „securitatea votului lasa de dorit”. „Noi nu am sustinut proiectul domnului Baconschi si, in continuare, in UDMR exista o reticenta foarte mare in ceea ce priveste votul prin corespondenta. Securitatea votului prin corespondenta lasa de dorit. Romanii care nu traiesc in Romania au posibilitatea de a alege, au posibilitatea de a vota. Trebuie organizate alegeri in asa fel incat fiecare roman sa aiba posibilitatea de a merge intr-o circumscriptie unde pune stampila pe un buletin de vot”, a precizat presedintele Uniunii. El a apreciat ca votul prin corespondenta ar insemna „posibilitatea de a pune sub semnul intrebarii corectitudinea votului”.

Proiectul lui Baconschi

La acea data, Teodor Baconschi, atunci ministru de Externe, declara ca va milita in continuare pentru adoptarea legii privind votul prin corespondenta, apreciind ca aceasta este cu atat mai importanta cu cat 15% din romani traiesc in strainatate. El a precizat ca proiectul de lege pe care l-a redactat s-a blocat in Guvern dupa prima lectura, din cauza opozitiei UDMR. Proiectul legii votului prin corespondenta a fost aspru criticat de catre opozitie, presedintele PSD, Victor Ponta, declarand ca reprezentantii opozitiei vor pleca din toate functiile detinute daca puterea va adopta acest act normativ si apreciind ca nu are rost nici macar sa mai candideze la viitoarele alegeri.

Surse oficiale au declarat, in luna mai 2011, ca Guvernul a discutat, in prima lectura, proiectul de lege privind votul prin corespondenta pentru romanii din strainatate, dar nu a luat o decizie. Documentul a fost lansat in dezbatere publica la sfarsitul anului 2010 si prevede, printre altele, extinderea campaniei electorale de la 30 la 45 de zile, precum si stabilirea datei scrutinului prezidential cu 90 de zile inainte, acesta urmand sa aiba loc in luna dinaintea finalizarii mandatului sefului statului.

In cazul alegerilor pentru Senat si Camera Deputatilor, proiectul de lege prevede depunerea candidaturilor cu cel putin 60 de zile inaintea alegerilor, fata de 40 de zile cat stabilea Legea 35/2008 privind votul uninominal. In privinta alegerilor prezidentiale, proiectul mai prevede ca, in cazul organizarii unui al doilea tur de scrutin, alegatorul care voteaza prin corespondenta va primi un buletin de vot ce va cuprinde un patrulater in care trebuie sa scrie olograf numele si prenumele candidatului pentru care opteaza.

Alegatorii care doresc sa voteze prin corespondenta trebuie sa adreseze in scris o cerere de inregistrare in Registrul alegatorilor romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate care voteaza prin corespondenta. Cererea de inregistrare trebuie sa ajunga la misiunea diplomatica sau oficiul consular pana cel mai tarziu cu 60 de zile inaintea datei scrutinului. Presedintele Traian Basescu declarat, la inceputul anului trecut, ca se va incerca introducerea votului prin corespondenta pentru a facilita romanilor din strainatate exprimarea opiniei politice.

author avatar
Ciprian Purice
168 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger