AcasăNewsGuvernul, somat să dea bonusurile salariaților din sănătate

Guvernul, somat să dea bonusurile salariaților din sănătate

Sindicaliștii cer spor de risc pentru toate cadrele medicale

Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat tuturor instituțiilor responsabile regândirea criteriilor de acordare a stimulentului de risc pentru cadrele medicale. Potrivit procedurilor implementate, mai puțin de jumătate din numărul de salariați anunțat oficial ar beneficia de bonusul de 500 de euro anunțat de Iohannis.

Deși Guvernul nu a rezolvat până acum problema banilor din fonduri europene din care Iohannis a promis că va plăti cadrele medicale implicate în lupta anti-Covid, sindicatele din Sănătate cer schimbarea criteriilor restrictive de acordare a bonusului. ”Procedurile prezentate până în acest moment de autorități încalcă principii etice elementare, fiind departe de promisiunile făcute de președintele României și de Guvern salariaților. Totodată, modalitatea în care a fost gândită de guvernanți transpunerea prevederilor OUG 43/2020 determină acordarea stimulentului de risc la mai puțin de jumătate din numărul de salariați anunțat în mod oficial (75.000). Federația Solidaritatea Sanitară din România (FSSR) a solicitat Ministerului Sănătății adoptarea procedurilor de transpunere a prevederilor OUG nr. 43/2020 în practică astfel încât de acordarea stimulentului de risc în cuantum de 2.500 lei brut pe lună pentru perioada stării de urgență, prevăzut de art. 8 alin. 1 din OUG 43/2020, să beneficieze tot personalul implicat. Cerem acordarea bonusului pentru toți salariații din spitalele care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a, spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2, toți salariații implicați direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, sau descoperiți ulterior ca fiind infectați SARS-CoV-2, tot personalul implicat în triajul pacienților și acordarea îngrijirilor de urgență în această perioadă și salariații din unitățile de asistență socială care și-au desfășurat activitatea în unități în care au fost depistate cazuri pozitive SARS-CoV-2 în rândul beneficiarilor de servicii sociale. Totodată, stimulentul de risc trebuie acordat tuturor salariaților care au fost carantinați instituționalizat în mod forțat, fără a face parte din categoriile obligate să respecte această măsură, ori au fost obligați la izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

Procent uriaș de cadre medicale infectate

Aproape 1.600 de cadre medicale au fost infectate cu Covid-19, anunță Federația Solidaritatea Sanitară. Dintre acestea, 99 se aflau în spitalele din faza I, 120 în spitalele din faza a II-a, 823 în spitalele de suport Covid și 535 în alte categorii de spitale. Cele mai mari procente de îmbolnăviri au fost în spitalele faza I, cu 2,14% dintre angajați, și spitalele suport Covid, cu 1,08% dintre salariați. Deși numărul oficial de cadre medicale infectate cu Covid este de doar 1.577, reprezentanții Federației Soldaritatea Sanitară apreciază că numărul real al acestora depășește 2.000. Potrivit sindicaliștilor din Sănătate, cauzele numărului mare de personal medical infectat sunt legate de insuficiența echipamentelor individuale de protecție, nivelul redus al transparenței în privința stocurilor disponibile în cadrul unităților, instructajul privind protecția muncii pentru cazul tratării pacienților suspicionați/infectați SARS-CoV-2 făcut la cote mult prea reduse, precum și instruirea nesatisfăcătoare a salariaților în privința utilizării echipamentului individual de protecție.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
344 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger