AcasăNewsGuvernul se pregătește să bage 10.000 de români în carantină

Guvernul se pregătește să bage 10.000 de români în carantină

70 de de lei pe zi, pentru hrană, apă și îmbrăcămintea persoanei plasată în carantină

Ministerul Sănătății a solicitat 45 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru a acoperi cheltuielile cu 10.000 de români care vor intra în carantină. Carantina presupune costuri de 300 de lei pe zi pentru fiecare persoană, timp de 14 zile.

70 de de lei pe zi pentru hrană apă și îmbrăcămintea persoanei plasată în carantină

Guvernul va scoate încă 45 milioane de lei din Fondul de Rezervă bugetară, sumă care se adaugă celor 675 milioane de lei solicitați pentru stocuri medicale de urgență și pentru secțiile de ATI. Cei 45 de milioane de lei au fost ceruți de urgență de Ministerul Sănătății pentru a acoperi cheltuielile cu 10.000 de români care ar urma să intre în carantină, carantina instituindu-se pentru orice persoană suspectă de coronavirus. Potrivit ultimelor date publicate de grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 21 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.158 persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală. ”În baza analizei realizată de reprezentanții Ministerului Sănătății, s-a stabilit un cost de 300 lei/persoana pentru 14 zile de carantinare constituit dupa cum urmează: 230 ron/zi/persoană – reprezintă cheltuielile cu cazarea care includ curățenie, serviciile de spălătorie, produse de igienă personală, așternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora, 70 ron/zi/persoană – cost care include cheltuieli cu hrana – 3 mese/zi/persoană, cheltuieli cu apa – între 2-4 l/zi/persoană, cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – pijamale 2 bucăți/persoană și papuci de unică folosință 2 perechi/persoană, pentru toată perioada de carantinare. Suma de 70 ron/zi/persoană a rezultat în urma consultării a pieței în mediul online. Dacă cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziție gratuit de alte instituții publice/autorități, cheltuielile pentru curățenie, spălătorie, produse de igienă personală, așternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/persoană, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea. Cheltuielile cu translatorul si cu tratamentele necesare se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe baza de documente justificative. În cazul tratamentelor necesare, acestea se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, rețetă etc, care atestă afecțiunea medicală preexistentă. Scenariul pentru care s-a realizat evaluarea a fost stabilit la un număr de 10.000 persoane aflate în carantină, perioada de carantinare a unei persoane fiind de 14 zile”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ elaborat de Ministerul Sănătății.

Grupuri sanitare proprii

Spațiile pentru carantină trebuie să îndeplinească mai multe criterii minime, printre care accesul în incintă să fie controlat, să fie prevăzute cu căi de acces pietonal şi pentru autovehicule, să fie dotate cu facilităţi adaptate persoanelor cu handicap fizic locomotor, să fie asigurate condiţiile pentru ventilaţie, acces la apă, hrană și produse de igienă personală, spălătorie, să fie asigurată o suprafață utilă minim de 10 m2/camera cu grup sanitar propriu cu duș, precum și accesul la internet. La nivelul spațiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curățenie, lenjerie și prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă, dar și mijloace necesare pentru comunicarea cu familia. Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, persoanele aflate în carantină vor beneficia de hrană și apă în cantitate suficientă, iar în cazul persoanelor aparținând unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Totodată, masa se va servi în cameră și se vor utiliza tacâmuri și veselă de unică folosință.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
588 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger