AcasăNewsGuvernul Roman “salveaza” banii Uniunii Europene

Guvernul Roman “salveaza” banii Uniunii Europene

Una dintre prioritatile anuntate ale noului premier a fost aceea a cresterii gradului de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile, masura care oricum nu ar putea sa lipseasca din programul vreunui guvern, indiferent ce culoare politica ar avea. In afara de partea retorica, pe care si precedentul cabinet a gestionat-o foarte bine, dar care, din pacate, a ramas doar la nivel declarativ, Mihai Razvan Ungureanu (MRU) si-a presat ministrii sa treaca la adoptarea de masuri practice, care sa conduca la accesarea efectiva a acestor bani, vitali pentru planul de stabilizare a economiei romanesti.

Din nefericire, si in acest caz, de la bunele intentii la realitate se pare ca pasul este foarte greu de facut. Cu toate ca in 23 martie s-au adoptat, prin hotarare de guvern, o serie de masuri de genul celor despre care pomeneam mai sus, una dintre cele mai importante a fost scapata din vedere, sau cel putin nu o regasim mentionata in comunicatul  de presa intitulat “noi reguli pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene”. Este vorba despre proiectul de ordonanta de urgenta, propus pentru dezbatere de catre ministerul afacerilor europene, prin care se prevedea ca un numar de 6 ministere, respectiv cele care au in subordine structuri insarcinate cu gestionarea fondurilor europene, sa poata relua angajarile, doar pentru perioade determinate de timp si doar cu plata specialistilor din fonduri europene, fara efort financiar al statului roman. Adica, sa putem folosi forta de munca suplimentara, specializata in accesarea de bani neramburasbili, fara sa ne coste nimic!

Se pare ca intr-adevar ideile bune nu se lipesc de noi si faptul ca Ministerul Economiei a ales un surogat de solutie ne demonstreaza aceasta trista realitate. Mai exact, acest minister a decis sa detaseze 6 consilieri personali ai ministrului si o echipa de specialisti din aparatul propriu catre structurile subordonate care incearca accesarea de fonduri europene. Laudabila initiativa ministrului Lucian Bode, insa aceasta demonstreaza ca masura corecta, a suplimentarii posturilor, nu s-a luat inca si ca poate ministrii nostri incearca sa-i impresioneze pe MRU si Comsia Europeana, aratandu-le ca facem economie la bani UE pentru salarii!

author avatar
Silviu Ionescu
493 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger