Ministerul Economiei a decis să acorde bani doar pentru o treime din angajații din industria de apărare, dând o lovitură cumplită societăților din sistem. Sindicaliștii din domeniu avertizează că decizia Guvernului va distruge, efectiv, întreaga industrie.
Doar 1.081 din cei 3.500 de angajați din industria de apărare care au nevoie de subvenții își vor primi salariile, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern inițiat de Ministerul Economiei. ”Sumele pentru asigurarea plăţilor salariale sunt prevăzute în bugetul de stat pe anul 2020, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în cuantum de 54.000 mii lei pentru un număr mediu maxim de personal de 1.081 salariaţi propus prin actualul proiect de hotărâre de Guvern”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Prin comparație, marți, Executivul a alocat 220 milioane de lei pentru a se dota cu costume și măști de protecție în eventualitatea unei epidemii provocate de coronavirus, în condițiile în care jumătate din această sumă ar fi ajutat la menținerea în viață a unei industrii absolut strategice pentru securitatea țării. ”Banii trebuie dați, potrivit legislației în vigoare, pentru susținerea activităților societăților din industria de apărare în condițiile în care nu sunt comenzi. La ora actuală noi avem comenzi de 2% din capacitatea companiilor, deși am tot cerut să se atingă un procent de 30% pentru a putea supraviețui. Faptul că ne dau bani doar pentru 1.081 de oameni este foarte grav, pentru că, dacă la rectificarea din iulie nu se suplimentează suma, ne vom închide porțile. Sunt societăți care mai fac și produse civile ca să menținem forța de muncă, dar și aici este în neregulă pentru că suntem obligați să plătim o grămadă de bani pentru tot felul de departamente care nu își au sensul, cum ar fi biroul anticorupție. Suntem un fel de struțocămilă, suntem și SRL, dar și societate strategică de interes național, subordonată Ministerului Apărării, cu foarte multe restricții care vin din acest din urmă statut. Dacă am funcționa doar ca industrie strategică, pentru că servim interesul național, nu ar trebui să plătim taxe și impozite, am putea să avem acces la comenzi de la Ministerul Apărării și cel de Interne fără să mai intrăm în licitații. Pentru că la licitații pierdem automat din cauza datoriilor istorice, făcute ca să susținem niște capacități, cum ar fi la Zărnești, care are 250 de hectare, deși ei funcționează doar pe o suprafață de 24 de hectare, și trebuie să plătească taxe și impozite, e o nebunie. Sau Cugirul, care are zeci de clădiri care nu își mai au rostul pe care nu poate să le vândă pentru că sunt prinse în sectorul industriei de apărare. Avem mii de propuneri pentru reorganizare, dar niciun Guvern nu a făcut asta”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare.
Se pregătește lovitura de grație
Peste toate aceste probleme, Executivul și-a trecut în programul de guvernare o măsură care va da lovitura de grație industriei de apărare. Astfel, Guvernul vrea să transforme Compania Romarm într-o casă de comenzi, lăsând 10 societăți fără niciun fel de sprijin. ”Dacă scoate Romarmul, cel puțin 10 unități dispar, pentru că Romarmul ne ajuta, în sensul că filialele companiei nu puteau participa la licitații, că aveau pierderi și datorii. Acum am văzut că la licitații, în caietele de sarcini se prevede obligativitatea de a avea un capital de zeci sau sute de milioane de euro, ceea ce societățile din industria de apărare, nefuncționând la capacitate maximă, nu au. Mai mult, noi nu putem să ne împrumutăm la bănci, pentru că nicio bancă nu ne dă bani, că nu suntem solvabili, și atunci apelăm la Romarm, care se împrumută în numele nostru. Dacă Romarmul va fi transformat în casă de comenzi atunci am distrus în totalitate industria de apărare și ne-am realizat obiectivul pe care ni l-am propus ca țară, să rămânem fără industrie de apărare”, ne-a precizat Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare. Acesta ne mai spune că salariul foarte mic din industria de apărare, de 1.600 de lei net, a făcut ca media de vârstă a specialiștilor să ajungă la 54 de ani, pentru că niciun tânăr nu vine aici. Totodată, Constantin Bucuroiu mai arată că industria de apărare nu este profitabilă nicăieri în lume, cu excepția Statelor Unite, care impune celorlalte țări să-i cumpere produsele, și că toate statele subvenționează acest domeniu.