AcasăNewsGuvernul pune frână la ”Prima Casă”

Guvernul pune frână la ”Prima Casă”

Beneficiarii programului ”Prima Casă” pot achita integral creditul prin refinanțare

Programul social ”Prima Casă”, în forma sa din 2009, s-a încheiat. Noul program anunțat de Guvern, cu o altă denumire, aduce restricții majore în acordarea creditelor, singurii beneficiari de acum încolo fiind familiile cu copii și cu venituri limitate la un anumit plafon.

Beneficiarii programului Prima Casă pot achita integral creditul prin refinanțare

Succesul enorm pe care l-a avut programul guvernamental ”Prima Casă” a fost materializat într-un procent uriaș de creditare a statului, care a adus dezechilibre bugetare. Astfel, conform datelor furnizate de Banca Națională a României, volumul împrumuturilor acordate prin Programul Prima Casă a reprezentat 45 la sută din stocul creditelor ipotecare, cu o sumă totală  de 34 miliarde lei. De la începutul anului până la sfârșitul lunii iulie 2019, din plafonul total de garantare alocat pentru anul 2019 de 2.000 milioane lei, au fost acordate un număr de 11.427  garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 1.157,6 milioane lei. De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii iulie 2019, au fost acordate 279.179 garanţii și promisiuni de garantare, în valoare totală de 24.879,32 milioane lei. Până în prezent au fost executate un numar de 848 de garanții, în valoare de 67,8 milioane lei, din care s-a recuperat de către ANAF suma de 23 milioane lei, precizează oficialii Ministerului Finanțelor Publice.

Subvențiile pentru dobândă se vor acorda doar celor care nu au restanțe la credite

Aceștia mai arată că, în acest context, Consiliul General al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială a emis Recomandarea nr. R/1/2018, adresată Guvernului României, în vederea recalibrării programului „Prima Casă” din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare a acestui program, cu menținerea unui grad de îndatorare sustenabil.

Dobânda, subvenționată în funcție de numărul de copii

Noile condiții de acceptare la programul redenumit ”Prima casă, prima familie” sunt venituri nete cumulate ale soților care să nu depășească 4.500 de lei, iar în cazul familiilor cu copii, să nu depășească 7.000 de lei. În ceea ce privește condițiile financiare, avansul minim va fi de 5 % din prețul de achiziție al locuinței sau din valoarea costului de construire al locuinței, acesta reprezentând diferența dintre prețul de achiziție al locuinței rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare sau valoarea din contractul de antrepriză și finanțarea garantată. Prețul de achiziție a locuinței va fi de maximum 70.000 euro  echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare sau a contractului de antrepriză, iar valoarea finanțării garantate, de maximum 66.500 EUR echivalent lei. Statul va acorda subvenții doar familiilor cu copii, astfel familiile cu un singur copil vor primi o reducere cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului pe toată durata programului, iar familiile cu doi sau mai mulți copii vor beneficia de o reducere a ratei dobânzii cu un punct procentual. Acordarea subvențiilor se va verifica anual și este condiționată de încadrarea în veniturile nete lunare. Totodată, potrivit proiectului de ordonanță emis de Ministerul Finanțelor, pe durata contractului de credit obținut în cadrul Programului, beneficiarii creditelor nu trebuie să dobândească  individual sau împreună cu familia o cotă de peste jumătate inclusiv dintr-o altă locuință situată în mediul urban, cu excepția celor dobândite prin moștenire. În cazul în care survine o modificare în acest sens după acordarea creditului  în cadrul  programului, în termen de 12 luni de la apariția acestei situații trebuie să decidă asupra deținerii locuinței din program sau altei locuințe și să notifice această decizie finanțatorului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.