AcasăNewsGuvernul Ponta ne-a indatorat cu 12 miliarde de euro in doi ani

Guvernul Ponta ne-a indatorat cu 12 miliarde de euro in doi ani

Curtea de Conturi atrage atentia ca actiunile guvernantilor ne vor aduce in sapa de lemn. Datoria publica a ajuns la aproape 66 de miliarde de euro  in decembrie 2014, de la 54 de miliarde de euro la sfarsitul anului 2013. Guvernul a folosit banii imprumutati exclusiv de la banci pentru finantarea deficitului bugetar, investiind in infrastructura doar 0,01% din suma.

Guvernul condus de Victor Ponta a imprumutat 12 miliarde de euro in doi ani doar pentru a carpi bugetul de stat, nu pentru investitii

Curtea de Conturi a finalizat, recent, raportul de audit de performanta „Evaluarea managementului datoriei publice in perioada 2012 – 2014” la Ministerul Finantelor Publice. In document se arata ca, in perioada analizata, datoria publica a Romaniei a crecut continuu.

Datorie de peste 3.300 de euro/locuitor

In 31 decembrie 2014, aceasta datorie ajunsese la 295,58 de miliarde de lei (65, 95 de miliarde de euro, de la 240,84 de miliarde de lei (54,38 de miliarde de euro) la sfarsitul anului 2012. Practic, datoria publica in euro s-a majorat cu 608,3 euro/locuitor, ajungand in decembrie 2014 la 3.313,9 euro/locuitor, fata de 2.705,6 euro/locuitor in aceeasi luna din 2012.

Romania risca insolventa

Luand in considerare raportul dintre datoria publica si PIB, Curtea de Conturi a consemnat majorarea datoriei publice, de la 40,4% in 2012, la 41,9% in 2013, iar in 2014 a ajuns la 44,1%. „Cu toate ca raportul dintre datoria publica guvernamentala si PIB se situeaza cu mult sub pragul de alerta de 60%, prevazut in tratatul de la Maastricht, apreciem ca, in conditiile mentinerii unui ritm de crestere al datoriei publice guvernamentale care devanseaza ritmul de crestere al economiei, riscul de solvabilitate va creste”, au avertizat inspectorii Curtii de Conturi.

Investitii de doar 0,01%

Functionarii  institutiei atrag atentia ca, in perioada analizata, guvernantii s-au imprumutat exclusiv de la banci, ceea ce creaza riscuri inclusiv sistemului bancar, institutiile financiare neputand sa se consolideze pana cand nu recupereaza de la Ministerul Finantelor banii blocati in titlurile de stat. Or, in acest caz, pentru a returna sumele, guvernantii vor emite noi bonduri, pe care le vor vine, evident, bancilor si, astfel apare un cerc vicios, in care statul se imprumuta perpetuu pentru a achita credite mai vechi. Asa procedeaza si alte tari, insa Curtea de Conturi atrage atentia ca, in cazul Romaniei, banii au fost folositi de guvernanti doar pentru finantarea deficitului bugetar, iar pentru investitii s-a alocat doar 0,01% din suma de aproape 12 miliarde de euro imprumutata de Guvernul Ponta in doar doi ani.

Avertisment

Curtea de Conturi atrage atentia guvernantilor ca, pentru a fi sustenabila, politica de imprumuturi trebuie orientata catre  investitii in:

–         resurse umane,

–         infrastructura,

–         cercetare,

–         tehnologie si tehnica avansata si alte activitati benefice pe termen lung.

In opinia institutiei conduse de Nicolae Vacaroiu, doar aceste investitii pot asigura in viitor atat rambursarea obligatiunilor emise si plata dobanzilor aferente, cat si dezvoltarea economiei in ansamblu. In caz contrar, datoriille se vor rostogoli continuu si, in cativa ani, Romania va risca insolventa.

 

author avatar
National
1.846 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger